16. maj  2022. 14.41  | Izvor: RTV

Izložba fotografija i projekcije savremenog ruskog dokumentarnog filma u Kikindi

KIKINDA -

U galeriji kikindskog Kulturnog centra, proteklog vikenda otvorena je izložba fotografija Ruskog geografskog društva, pod nazivom ''Najlepša zemlja''. Pored izložbe, Društvo srpsko-ruskog prijateljstva i Kulturni centar Kikinda, uz podršku Centra Ruskog geografskog društva iz Beograda, organizuju i projekcije savremenog ruskog dokumentarnog filma, koje od večeras u 18 sati publika može pogledati takođe u prostoru galerije Kulturnog centra.

Na svečanom otvaranju izložbe, Aleksandar Konanihin, prvi savetnik Ambasade Ruske Federacije u Srbiji i ataše za kulturu, naglasio je da između Vojvodine i Rusije postoji posebna veza, kao i veza sa Kikindom.

izlozba, kikinda

"Preko hiljadu ljudi je sredinom 18. veka došlo iz ovih krajeva u Rusiju i još uvek pamte da su srpskog porekla. Čak su sačuvali i prezimena, što je još jedna potvrda o našim dugogodišnjim vezama. Što se tiče izložbe, ona je poslednja aktivnost prilikom obeležavanja 9. maja, veoma značajnog datuma za sve nas'', rekao je Aleksandar Konanihin.

Cilj foto-konkursa, koji je organizovalo Rusko geografsko društvo, bio je očuvanje izvorne prirode Rusije i vaspitanje brižljivog odnosa prema životnoj sredini - kroz umetnost fotografije. Prema rečima prof. dr Miroljuba Milinčića, direktora Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, organizovan je 1.001 izložbeni dan ovih fotografija na prostoru Balkana - od Skoplja, Banjaluke, preko Berana i Subotice, po celoj nekadašnjoj Jugoslaviji.

"Povratne informacije su veoma pozitivne, a vredno je napomenuti da nam je ovo treći boravak u Kikindi, u kojoj realizujemo različite programe, a ideja imamo na pretek. To znači da nas uskoro očekuju novi projekti'', dodao je prof. dr Miroljub Milinčić.

U okviru večeri savremenog ruskog dokumentarnog filma, večeras od 18 sati najavljena je projekcija filmova ''Ipatijevski manastir'' i ''Pskovski kremlj i lavra'', dok će u utorak, 17. maja, u istom terminu, ljubitelji dokumentarnog filma moći da pogledaju film ''Od dužnosti i zakletve ne odstupaj '', kao i dokumentarno ostvarenje "Zaviriti iza horizonta''. Svi filmovi su prevedeni na srpski jezik, a ulaz na najavljene projekcije je slobodan.

Tagovi