Najnovije vesti
Vesti Svet
OGLASIO SE PUTIN Ruski lider o širenju NATO: Upozorio Finsku i Švedsku da bi svaka vojna ekspanzija zahtevala reakciju

OGLASIO SE PUTIN Ruski lider o širenju NATO: Upozorio Finsku i Švedsku da bi svaka vojna ekspanzija zahtevala reakciju

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da Rusija nema problema sa Finskom i Švedskom, ali da bi širenje vojne infrastrukture na njihovoj teritoriji zahtevalo reakciju Moskve, jer se nordijske zemlje približavaju ulasku u NATO.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Vladimir Putin i finski predsednik Sauli Niniste Foto: Pavel Golovkin / Tanjug/AP
Vladimir Putin i finski predsednik Sauli Niniste

Putin je, govoreći u Moskvi na samitu Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), rekao da je proširenje NATO-a problem za Rusiju i da mora pažljivo da razmotri, kako je rekao, planove vojnog saveza predvođenog SAD da poveća globalni uticaj.

Ruski predsednik tvrdi i da se NATO koristi kao instrument spoljne politike SAD, i to, kako je rekao, veoma agresivno, vešto i istrajno, piše RIA Novosti.

Pročitajte još

On je dodao da će informisati šefove država članica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti o napretku specijalne vojne operacije u Ukrajini tokom dela samita, koji će biti održan iza zatvorenih vrata.

Rusija je dala nekoliko konkretnih naznaka o tome šta će uraditi kao odgovor na nordijsko proširenje NATO-a, najveće strateške posledice ruske invazije na Ukrajinu do sada.

Jedan od Putinovih najbližih saveznika, bivši predsednik Dmitrij Medvedev, rekao je prošlog meseca da bi Rusija mogla da rasporedi nuklearno oružje i hipersonične rakete u ruskoj eksklavi Kalinjingrad ako Finska i Švedska uđu u NATO.