Održana prva vranjska EKOLOŠKA ŽIVA BIBLIOTEKA

Lokalne vesti - Ponedeljak 16.05.2022 - 14:05

U Vranju je proteklog vikenda održana prva ekološka Živa biblioteka, u kojoj je učestvovalo 10 "živih knjiga", ekoloskih aktivista i aktivistkinja iz cele Srbije.

FOTO: Generator Vranje FOTO: Generator Vranje
Učesnici su bili Olivera Milošević (Zeleni ključ) iz Niša, dr Dragana Đorđević, naučna savetnica na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, iz Beograda, Anika Živanović, novinarka, Udruženje Tvrđava, Smederevo, Milenko Jovanović, Nacionalna ekološka asocijacija, Beograd, Minja Nikolić, penzionerka iz Temske (Stara planina), nezavisna odbornica u SO Pirot, a uskoro i poslanica "Moramo" u Narodnoj Skupštini.
 
Takođe, učestvovali su i Desimir Stojanov, bivši predsednik MZ Rakita i borac protiv MHE, Marija Peternel, Udruženje Zeleni zid iz Niša (prvi durlanski parkić), Branko Mitov, penzioner i borac protiv zagađenja reka u Bosilegradu, Slađan Stojiljković, preduzetnik iz Vranja, porekolom iz Donjeg Stajevca, borac protiv MHE na rekama Pčinji i Tripušnici (Opština Trgovište) i Dragana Đorđević, učiteljica i ekološka aktivistkinja iz Vranja.
 
"Žive knjige" su u direktnom razogovoru sa zainteresovanima, ali i prolaznicima na šetalištu, razgovarali o svojim iskustvima i o onome čime se oni bave.
 
To su zaštita reka Stare planine i reke Pčinje, zagađenje vazduha u Smederevu i Surdulici, zagađenje zemljišta i voda od rudarenja u Bosilegradu i od strane Rio Tinta, zagađenje reka od strane rudnika na teritoriji opštine Bosilegrad, izgradnja prvog durlanskog parka u Nišu, mreža ekoloških organizacija Jugoistočne Srbije, udruživanje eksperata u Nacionalnu ekološku asocijaciju, pritisci na ekološke aktiviste, političko angažovanje nekih od ekoloških pokreta itd.
 
Za sve zainteresovane koji nisu uspeli da dođu na Živu biblioteku, u pripremi je edukativni film koji će biti objavljen na Interentu u narednim nedeljama, a u kome će se predstaviti sve "žive knjige"
 
Pored predstavljanja, ekološki aktivisti i aktivistkinje koji su učestvovali u ovom performansu su dogovorili buduću saradnju i slične zajedničke aktivnosti u cilju boljeg informisanja građana o gorućim problemima zagađenja životne sredine u Srbiji.
 
Živu biblioteku u Vranju je organizovalo Udruženje Generator i ona je prva od 8 ovakvih dešavanja koja će biti organizovane u zemljama Zapadnog Balkana i Višegrada - Češka, Poljska, Slovačka i Mađarska.
 
Ovaj projekat finansijski podržava Međunarodni Višegradski fond.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: