ŽESTOK UDARAC ZA HEZBOLAH Saveznici šiitske grupe izgubili na parlamentarnim izborima?
Foto: EPA-EFE/ABBAS SALMAN

preliminarni rezultati

ŽESTOK UDARAC ZA HEZBOLAH Saveznici šiitske grupe izgubili na parlamentarnim izborima?

Planeta -

Hezbolah, koji podržava Iran, pretrpeo je udarac na parlamentarnim izborima u Libanu. Preliminarni rezultati pokazuju gubitke da su neki od njihovih najstarijih saveznika izgubili, dok saudijska stranka Libanske snage tvrdi da su osvojili većinu.

S obzirom da se glasovi još prebrojavaju, konačan sastav 128-članog parlamenta tek treba da se utvrdi. Militantna šiitska muslimanska grupa Hezbolah i njeni saveznici osvojili su većinu od 71 poslaničkog mesta kada je Liban poslednji put glasao 2018.

Aktuelni izbori su prvi od razarajućeg ekonomskog sloma Libana za koji Svetska banka okrivljuje vladajuće političare nakon ogromne eksplozije u luci 2020. godine koja je razorila Bejrut.

Preliminarni rezultati pokazuju da je Talal Arslan iz Duza, saveznika Hezbolaha, potomak jedne od najstarijih libanskih političkih dinastija koja je prvi put izabrana 1992. godine, izgubio mesto od Marka Daua, novajlije koji se zalaže za reformsku agendu.

Inicijalni rezultati takođe ukazuju na pobede najmanje pet drugih nezavisnih koji su vodili kampanju na platformi reformi i pozivanju na odgovornost političara koji su krivi za dovođenje Libana u najgoru krizu od njegovog građanskog rata 1975-90.

Da li Hezbolah i njihovi saveznici mogu da zadrže većinu zavisi od broja glasova koji još nisu prebrojani, uključujući i one u sunitskim muslimanskim mestima koji su protivnici šiitskog pokreta.

Libanske snage (LF), koje se žestoko protive Hezbolahu, tvrde da su dobili većinu, što znači da će prestići Slobodni patriotski pokret (FPM) koji je saveznik Hezbolaha kao najveća hrišćanska partija u parlamentu.

LF je osvojio najmanje 20 mesta, u odnosu na 15 u 2018. godini, rekla je portparolka stranke Antoanet Geagea.

FPM je osvojio najviše 16 poslaničkih mesta, u odnosu na 18 u 2018, rekao je za Rojters Sajed Junes, šef njihove izborne kampanje.

FPM je najveća hrišćanska stranka u parlamentu otkako se njen osnivač, predsednik Mišel Aun, vratio iz egzila 2005. godine u Francuskoj. Aun i lider LF-a Samir Geaga bili su protivnici tokom građanskog rata.

LF, osnovana kao milicija tokom 15-godišnjeg građanskog rata u Libanu, više puta je pozivala Hezbolah da se odrekne svog arsenala.

Opozicioni kandidat takođe je napravio prodor u oblasti južnog Libana u kojoj dominira Hezbolah.

Elias Jradi, očni lekar, osvojio je mesto koje je ranije imao Asad Hardan iz Sirijske socijalističke nacionalističke partije, bliskog saveznika Hezbolaha i poslanik od 1992. godine, izjavila su dva zvaničnika Hezbolaha.

"To je novi početak za jug i za Liban u celini“, rekao je Jradi za Rojters.

Sledeći parlament mora da imenuje premijera za formiranje vlade, u procesu koji može da potraje mesecima. Svako odlaganje bi zaustavilo reforme za rešavanje krize i "otključavanje" podrške Međunarodnog monetarnog fonda i zemalja donatora.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track