ПРОФЕСОР ФАТ У МОНОШТОР СТИЖЕ 18. МАЈА – ПОРЕД АПАТИНА ПРОЛАЗИ ДАН КАСНИЈЕ

APATIN EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA VESTI

Немачки научник Андреас Фат, професор хемије на Универзитету у Фуртвангену, екстремни је пливач који је 22. априла започео своју највећу кампању до сада: 2700 километара пливања Дунавом. Циљ му је да прикупља узорке квалитета воде и скрене пажњу на токсине и микропластику који се налазе у “европском воденом путу број један”, како он зове реку Дунав.

Јуче је Фат објавио да је препливао 1000 километара и да се налази на путу ка Баји.

1000 километар је пао. Пливање, пливање, пливање. Андреас Фат је сада у сред Мађарске. Дакле, још само око 1600 километара до Црног мора. Савршено се поклапамо са нашим распоредом, а након дивног заустављања у Будимпешти, сунчаног времена, топлих температура и сјајног пејзажа настављамо пут према Србији, објавио је Фат.

Ово није први овакав подухват професора Фата. Године 2014. пливао је Рајном, а 2017. реком Тенеси и добио надимак „плутајући професор“. Разлог што је изабрао Дунав лежи у чињеници да ова река која протиче кроз десет земаља од Шварцвалда до ушћа, према студијама дневно у Црно море донесе четири тоне микропластике, односно, пластичног отпада. Фат је објавио низ чланака о контаминацији пластичним микрочестицама и каже да је само питање времена када ће нам се она из Дунава почети враћати на тањире путем ихране, у речним и морским рибама, и тако угрозити људско здравље. Професор наглашава да је вода најдрагоценији зајам природе и чишћење од пластичног отпада и спречавање његовог бацања у воде на Земљи је од кључног значаја да тај зајам траје још дуго.

Узорке воде ће узети више пута током путовања, а и на оделу које носи има мембрану која бележи загађеност и указује на постојање микропластике у води. Фат ће у воду ући на 60 места а његов тим ће у мобилној лабораторији Удружења за заштиту дивљих животиња (АПВ) одмах анализирати узете узорке. На рути су и три места у Србији: Бачки Моноштор који је научник узео као средину Дунава, Нови Сад и Београд. Према плану у Бачком Моноштору ће бити 18. маја, док ће 21. маја узети узорак у суседној Хрватској, у Вуковару. Након тога су на реду Нови Сад и Београд.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *