');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

Švraka više nije glavni: VSTS smenio glavnog Republičkog tužioca

Prvostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH smenio je Mahmuta Švraku sa pozicije glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Mahmud-Svraka-glavni-tuzilac-RS-foto-srpskainfo-872x610 Foto: Srpskainfo / Ringier
Mahmud-Svraka-glavni-tuzilac-RS-foto-srpskainfo-872x610

Po odluci VSTS on je premešten sa mesta glavnog tužioca na mesto tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, piše Srpskainfo.

– Odlučujući po disciplinskoj tužbi Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS BiH protiv tuženog, Prvostepena disciplinska komisija donela je odluku kojom je utvrđena disciplinska odgovornost tuženog zato što je propustio postupiti u skladu sa relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u i zaključku Saveta od 17. i 18. decembra 2014. godine, kojim VSTS BiH „zadužuje glavne tužioce u BiH da u svojim institucijama obezbede dodeljivanje predmeta svim tužiocima putem TCMS-a“ te propustio poduzeti potrebne radnje sa ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodelu predmeta automatskim sistemom odabira, čime je počinio disciplinske prekršaje – saopšteno je iz VSTS.

Iz VSTS dodaju da je Švraka suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH propustio da pokrene postupak personalnih bezbednosnih provera radnika Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske te je propustio postupiti u skladu sa zaključkom VSTS BiH od 17. jula 2019. godine, kojim „se obavezuju sve pravosudne institucije u BiH da hitno provedu sve obaveze i mere propisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH“, iako je u donošenju navedenog zaključka učestvovao lično kao član VSTS BiH, čime je počineo disciplinske prekršaje.

Protiv odluke Prvostepene disciplinske komisije može se uložiti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTS BiH.