Kad će se Tomislav Nikolić iseliti iz vile na Dedinju?

Tomislav Nikolić, bivši predsednik Srbije i Srpske napredne stranke, uprkos tome što već pet godina nije šef države, i dalje živi na teretu poreskih obveznika u vili na Dedinju.

Imajući u vidu da se te privilegije odrekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odnosno da je nedavno osvojio još jedan predsednički mandat, pretpostavlja se da će Tomislav Nikolić na teretu građana još pet godina nastaviti da živi u vili, piše Danas.

Za to se iz budžeta izdvaja oko pet hiljada evra mesečno.

Zbog čega građani Srbije plaćaju "raskalašan" život Tomislava Nikolića pitanje je koje ponekad ističu čak i tabloidi i mediji koji nedvosmileno rade u interesu vlasti.
 
Vlada Srbije donela je u novembru 2018. godine Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije, kojom se zgrada u Užičkoj 23 u Beogradu određuje za boravak i reprezentativne potrebe predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom, Tomislava Nikolića, i prijem i boravak stranih gostiju Srbije u okviru te saradnje.
 
Time je produžen život bivšeg predsednika u vili na 10 godina. Da li će u njoj ostati i narednih pet godina, odnosno da li će se njegov boravak produžiti i dostići 15 godina, za sada izgleda izvesno.
 
S druge strane, o aktivnostima Nikolićeve kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom, kojom upravlja i za šta dobija platu, odnosno sredstva za servisiranje rada svih zaposlenih, prostorija i tekućih troškova, takođe iz budžeta, javnost nije obaveštena.
 
Na internet portalu ove kancelarije izveštava se redovno o sastancima, ali u tišini, tako da samo posetioci tog sajta mogu da vide šta Tomislav Nikolić radi.
 
Reč je uglavnom o susretima sa ambasadorima te dve države i ređe sa predstavnicima kompanija. Izveštava se redovno i kada bivši predsednik dobije rođendanske čestitke od zvaničnika Kine i Rusije.
 
"Položaj Tomislava Nikolića objašnjiv je jednom rečju – sinekura – služba koja to nije, zvanje koje se ne obavlja, a nosi nesrazmerne privilegije. On živi sinekura, dakle bez brige, lagodno, bezbrižno i privilegovano i to zato što je jednom, sticajem okolnosti, bio predsednik Republike. Taj položaj sam po sebi nije rezultat neke njegove zasluge, niti je u skladu za zakonima Srbije, a Zakon o predsedniku Republike ionako prekomerno privileguje lica koja su nekad bila na tom mestu", kaže za Danas profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić.
 
Od gotovo aristokratske titule, dodaje ona – bivši predsednik Republike, preko naknade zarade, obezbeđenja, diplomatskog pasoša, ima prava na kancelariju i na savetnIke, ma šta u toj kancelariji radio, sve do prava na pristup određenim arhivama.
 
"Niko od živih bivših predsednika Republike, međutim, nema onoliko količinu vanzakonskih privilegija koliko ima Nikolić. On živi u predsedničkoj rezidenciji i ima još jednu vanzakonsku titulu – šef kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom. Vanzakonske privilegije uživa dobrotom sadašnjeg predsednika Republike, dobrotom uobličenom u neki akt Vlade, duboko zavisne od tog istog predsednika. Šta je prethodilo ovim vanzakonskim i time nezasluženim privilegijama ne znamo", kaže Rakić Vodinelić.
 
Zato je svako slobodan da nagađa, smatra ona.
 
"Da li je to možda nagrada Nikoliću za istrajno ćutanje, ili za političko pacifikovanje, da li je, daleko bilo, posledica kakve ucene? Jer, ako neko navodno vrši javnu funkciju saradnje sa Rusijom i Kinom, valjalo bi da javnost ima bar neki uvid u tu saradnju, a morao bi se podneti poneki, ma kako uopšteni izveštaj o tome", ističe sagovornica Danasa.
  • Srpska tragedija

    16.05.2022 17:01
    Ceka da Vucic donese zakon da to moze da otkupi za neku sicu. Onda ce to da prepise sinu Radomiru. Dozivotno, sta se cudite, sto be protestvujete ispred vile...
  • alo

    16.05.2022 13:53
    neznalice
    pobedio Tadića i poslao ga u očaj iliti crtani film!
  • Da se podsetimo!

    16.05.2022 11:26
    Iz budžeta Srbije će, pored 4.000 evra mesečno za održavanje vile koju koristi bivši predsednik Tomislav Nikolić, biti izdvojeno 500.000 dinara za proveru ispravnosti vode u bazenima.

    Kako piše Blic, u zatvorenom i otvorenom bazenu koje koriste Nikolići, svake nedelje se kontroliše mikrobiološka ispravnost vode i meri koncentracija hlora, a jednom mesečno obavlja se i fizičko-hemijska analiza.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.