');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Kuleba pozvao Nemačku da preuzme vođstvo u procesu PRIKLJUČIVANJA UKRAJINE U EU

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je Nemačku da preuzme vođstvo u procesu koji vodi ka tome da Ukrajina postane deo Evropske unije.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Dmitro Kuleba Foto: ROBERT GHEMENT / EPA;
Dmitro Kuleba

U video snimku objavljenom na Fejsbuku, Kuleba je rekao da je tokom posete Berlinu ranije ove nedelje imao "veoma racionalnu diskusiju sa Nemcima o tome da Ukrajina postane deo EU", prenosi Si-En-En.

-Rekao sam im da će se to ipak dogoditi. Neminovno je da će Ukrajina pre ili kasnije dobiti status kandidata. Nemačke elite imaju izbor da vode ovaj proces i upišu svoja imena u istoriju Evrope ili će se to ipak desiti, ali bez njihovog rukovodstva - dodao je šef ukrajinske diplomatije.

Kuleba je u videu govorio i o embargu na rusku naftu, o kojem trenutno raspravljaju zemlje članice EU, a tokom njegove posete Nemačkoj pojavilo se i pitanje embarga na ruski gas.

Posle sastanka sa nemačkim zvaničnicima, Kuleba je takođe razgovarao sa ministrima spoljnih poslova G7 i rekao da oni "pozdravljaju ideju da je neophodno zamrznuti rusku imovinu i prebaciti je u Ukrajinu kako bi pomogli obnovu te zemlje".

-Ovde je reč o stotinama milijardi evra. Takođe, G7 je saopštila da je spremna da učestvuje u obnovi Ukrajine, u rekonstrukciji njenih gradova i infrastrukture- poručio je Kuleba.

Pročitajte još

Takođe je pozvao na "rešenje za uklanjanje ruske blokade izvoza ukrajinskih agroindustrijskih proizvoda u svet".

- Upravo sada, ruska agresija vodi svet ka gladi. Zbog toga je važno raditi i sa afričkim zemljama. Želimo da one pomognu u rešavanju ovog problema - rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova.