Najnovije vesti
Vesti Novi Sad
Neko je kolorizovao fotografije starog Novog Sada i ponovo smo se zaljubili u ovaj grad

Neko je kolorizovao fotografije starog Novog Sada i ponovo smo se zaljubili u ovaj grad

Zahvaljujući tome što su "preživele" i nadživele ratne godine Novog Sada, pojedine građevine čine prepoznatljivim fotografije iz davne prošlosti.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Vladičanski dvor - nekad znan kao Vladičin dvor Foto: Istorijski arhiv Grada Novog Sada / Ustupljene fotografije
Vladičanski dvor - nekad znan kao Vladičin dvor

To su vremena kada je našim gradom prolazio tramvaj i zidane građevine koje će udariti temelje za novi pravac arhitekture u Novom Sadu.

Niz fotografija koje su objavljene na forumu Reddit pokazuju kako je naš grad izgledao pre Drugog svetskog rata, a ovaj put stare crno-bele fotografije su kolorizovane, upravo zahvaljujući tome što i danas znamo za iste objekte koji nas pozdravljaju u užem centru grada.

Na prvoj i drugoj fotografiji je Trg slobode, tada znan kao Trg oslobođenja, na kojem se vidi Tanurdžićeva palata u prepoznatljivoj boji narandžaste opeke, ali i spomenik Svetom Trojstvu koji više ne možemo videti na Trgu, baš kao ni tramvaj i njegove šine koje vešto oko spomenika zavijaju prema Zmaj Jovinoj ulici.

Zgrada Banovine i novonastali trg Kraljice Marije, pa Maršala Tita i naposletku Mihajla Pupina iz vremena kada je još bio velikim delom "pešačka zona" jasno se prepoznaju na četvrtoj fotografiji.

Pročitajte još

Čak i oni koji Novi Sad ne poznaju dovoljno, za fotografiju plaže iz davnih vremena sigurno će reći iz prve da je Štrand - i biće u pravu. Najpoznatija gradska plaža obeležava 111 godina postojanja i letnje tradicije Novosađana.

Adamovićeva palata - prva trospratnica u Novom Sadu jasno se prepoznaje na sedmoj fotografiji. I danas je znamo kao biser tih davnih vremena, na istom mestu krasi Trg Mladenaca.

Negde u daljini vrh Katedrale i karakteristična Tanurdžićeva palata pomoći će nam da na osnovu položaja prepoznamo Ulicu Modene.

U komentarima na pomenutom forumu moglo se videti da pojedini Novosađani dobro poznaju istoriju svog grada. Jedni su žalili za tramvajima i davnim vremenima, a drugi za Dunavom kakav je nekada bio.

Ali svima je zajedničko da vole Novi Sad.