"Prilično čvrsta projekcija" - koliko će biti povećanje penzija u januaru?

Povećanje penzija u januaru će, na osnovu sadašnjih projekcija i uslađivanja prema švajcarskoj formuli, iznositi više od 10 procenata, izjavio je za Tanjug član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.
"Prilično čvrsta projekcija" - koliko će biti povećanje penzija u januaru?
Foto: Pixabay
Altiparmakov kaže da bi ponder zarada u švajcarskoj formuli, koji sada iznosi 50 odsto, mogao da se poveća na 60 ili 65 procenata, a ponder inflacije smanji na 40 li 35 odsto, ali i da bi trebalo razmotriti da se zbog inflacije rast penzija usklađuje dva puta godišnje.
Dodaje da zbog usklađivanja penzija prema švajcarskoj formuli jednom godišnje penzioneri dobijaju povećanje sa kašnjenjem od oko pola godine.
Švajcarska formula je uvedena od 2020. i prvobitno je bilo predviđeno usklađivanje rasta penzija dva puta godišnje, ali se prešlo na jednogodišnje, pošto se inflacija veoma malo menjala.
 
Inače, švajcarska formula predviđa povećanje penzija na osnovu rasta cena i prosečnih zarada: 50 odsto u odnosu na inflaciju i 50 odsto u odnosu na rast zarada.
 
Kako je rekao Altiparmakov, tačan iznos povećanja penzija znaće se tek u septembru kada budu poznati svi podaci o kretanju cena i zarada u privredi, ali će svakako biti dvocifren.
 
"To da će penzije porasti u januaru više od 10 procenata je za sada samo projekcija na osnovu sadašnjih trendova, ali prilično čvrsta projekcija", dodaje Altiparmakov.
 
Napomenuo je da je početkom 2022. međugodišnji rast zarada u privredi bio oko 13 procenata, ali da treba videti kako će se do septembra kretati cene i zarade.
 
Na pitanje da li bi MMF podržao izmenu švajcarske formule, Altiparmakov je rekao da to ne može da komentariše, ali da će ta profesionalna i kredibilna institucija imati stav i po tom pitanju zbog mogućnosti i potrebe za nadogradnjom švajcarske formule, kada Misija MMF-a bude ponovo došla u Srbiju u septembru ili oktobru i radila tehničke analize.
 
"Stav Fiskalnog saveta se nije menjao, od trenutka kada smo mi započeli javnu diskusiju pre četiri godine o potrebi usvajanja formule za indeksaciju penzija i nakon usvajanja formule, smatramo da postoji dobra osnova i da je potrebno nadograditi švajcarsku formulu. Reč je o tzv. sistemima automatskih stabilizatora, kako bi švajcarska formula mogla bolje da prati privredna kretanja i stanje finansijske pozicije penzionog sistema. To smo naglasili i kada je došla kovid kriza i dodatna privredna turbulencija, a što je i sada relavantno kada imamo ovo ubrzanje inflacije", kaže Altiparmakov.
 
Kaže da je sada odnos prosečne zarade i prosečne penzije u Srbiji nepunih 44 odsto, po čemu ne odudaramo od zemalja u regionu gde je taj odnos oko 40 odsto i manje, kao što su Hrvatska, BiH, Bugarska.
 
Altiparmakov dodaje da taj odnos iznosi oko 40 odsto i u Nemačkoj.
 
Napomenuo je da to, ipak, nije najbolji indikator stanja penzijskog sistema i šta građani mogu da očekuju kada uplaćuju doprinose i nakon penzionisanja, jer je prosečna penzija koja se uzima u obzir heterogena kategorija, s obzirom da uključuje kod nas i invalidske penzije za koje se zna da su prethodnih decenija bile predmet mahinacija, zatim penzije samostalnih delatnosti kod kojih "samostalci" imaju mogućnosti da uplaćuju manje osnovice nego što privređuju...
 
On dodaje da su u toj kategoriji i poljoprivredne penzije koje su suštinski više socijalna kategorija jer iznose oko 13.000 dinara.
 
Zbog toga je pravi pokazatelj, ističe Altiparmakov, odnos prosečne plate i prosečne starosne penzije zaposlenih radnika, koji u Srbiji iznosi oko 52 odsto, što je zadovoljavajuće.
 
Naveo je da su u Srbiji nepovoljni demografski trendovi i da se još od polovine šezdesetih godina prošlog veka ne rađa dovoljno dece za prostu reprodukciju stanovništva, pa onda i ne može da se očekuje mnogo veći odnos prosečnih starosnih penzija i prosečnih plata.
  • Svetlana

    15.05.2022 15:53
    Malo
    Mislim da ne bi trebalo linearno povećavati penzije već onima koji imaju male penzije dati veću povisica a onim sa visokim penzijama manju. Jednostavno da se ne bi pravio sve veći raspon jer u ovom slučaju linearnog povećanja bogati postaju još bogatiji a siromašni još siromašnije. Nepravedno je svi su radili svoj radni i vek i svi treba da žive.
  • Куп је битан

    15.05.2022 11:26
    Наша економија ће порасти за неких 3-3,5% ако се криза у Европи не погорша. Према томе, пензије не могу да се повећају за 10%. Уколико се то деси, инфлаторни притисак биће повећан.
  • Milan

    15.05.2022 11:00
    Nepravedno procentualno
    Onome ko ima 80000 povecavate na 88.000, a onome ko ima 16.000 povecavate na 17.600, sramota velika, plaćaju istu cenu namirnica u svim prodavnicama

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija