14. maj  2022. 18.01  | Izvor: Tanjug

Đilas: Treba da uvedemo sankcije Rusiji, sve ostalo je protivno interesima Srbije

BEOGRAD -

Predsednik stranke Slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas da veruje da će biti novhi izbora za Skupstinu Grada i da će oni biti održani u decembru ili martu, što je, kako je dodao, rekao i predsednik Aleksandar Vučić.

"Mislim da će Vučić ispuniti to što je rekao", rekao je Đilas novinarina nakon prve sednice Glavnog odbora ŠP od održavanja izbora, a na kojoj je, dodao je, zaključeno da ne postoji mogućnost da ova stranka učestvuje u vlasti sa onima koji su pre izbora bili na vlasti.

On je tako odgovorio na pitanje novinara, kako nakon mesec dana vidi sastanak sa predsednikom i da li veruje da će izbori biti ponovljeni i dodao da je to šansa, kako je rekao, da Beograd ne vode Aleksandar Šapić i Goran Vesić.

"Bolje da izbore imamo u roku od šest ili devet meseci nego da idemo na ulicu, koja nosi rizike'', rekao je Đilas i dodao da je predsednik na TV Pink rekao da je na opoziciji da kažu koji im termin odgovara.

''Verujem da će obećanje o izborima ispuniti", naglasio je Đilas i dodao da onda ostaje da se vidi da li će "oni drugi' izaći na te izbore ili će čekati regularne".

djilas

Đilas je naveo da je na sednici GO bilo reči i o situaciji u svetu i očekivanju da se Srbija pridružiti politici EU prema Rusiji, tražeći način kako će posledice u energetskoj sferi moći da se smanje, kao što to radi i ostatak Evrope.

"Srbija mora da se opredeli da prihvati evropsku politiku u odnosu na Rusiju i svaka druga odluka je protiv Srbije", naveo je Đilas i dodao da sankcije Rusiji ne znače da definitivno idemo ka EU jer nedostaje borba protiv korupcije, organizovanog kriminala, brojni zakoni ....

On smatra da Srbija u ovoj situaciji ne može da bira.

"Svet je doneo odluku na koji način će se boriti protiv rata. Srbija mora da prihvati takvu politiku, a kao deo Evrope mora da objasni zašto sankcije nisu najbolji mehanizam", rekao je Đilas i naglasio da Srbija u ovoj podeli sveta na crno belo mora da bude na pravoj strani.

Kako kaže moramo da vodimo ne samo prevropsku politiku već i prosrpsku kako bi građanima omogućili bolji standard.

"Izazovi pred celom Evropom su ogromni, a pred Srbijom još veći", rekao je on.

Ocenio je da ne postoji razlog da se odugovlači sa formiranjem institucija, a posebno ne zbog jednog biračkog mesta u Bujanovcu, odnosno u Velikom Trnovcu.

Đilas je pozvao da se ne čekaju maksimalni rokovi za konstituisanje vlasti i naglasio da bi bilo delotvorno za Srbiju da ne izgubi celo leto.

Srodne vesti