Specijalni samit SAD-ASEAN završen je bez osude ruske invazije na Ukrajinu 1Foto: EPA-EFE/ CRAIG LASSIG

Uprkos pozivima američkog predsednika Džoa Bajdena da zemlje jugoistočne Azije zauzmu čvršći stav po pitanju rata u Ukrajini, specijalni samit SAD-ASEAN završen je bez osude ruske invazije na Ukrajinu, što je znak geopolitičkih složenosti u regionu dok američka administracija nastoji da se proširi koalicija protiv Moskve izvan Evrope.

„Što se tiče Ukrajine, kao i svih naroda, nastavljamo da potvrđujemo naše poštovanje suvereniteta, političke nezavisnosti i teritorijalnog integriteta“, navodi se u saopštenju sa samita, praćenom pozivima na hitan prekid neprijateljstava i poštovanje povelje UN i međunarodnog prava, prenosi Glas Amerike.

Udruženje nacija Jugoistočne Azije (ASEAN) izbeglo je javnu kritiku ruske invazije jer funkcioniše konsenzusom, a pogledi na situaciju u Ukrajini se razlikuju unutar bloka, koji uključuje zemlje sa dubokim ekonomskim i vojnim odnosima sa Moskvom, kao što su Mjanmar, Vijetnam i Laos, ali i Singapur, koji je jedini u grupi uveo sankcije Rusiji, kao i Indoneziju, Maleziju i Tajland, koje teže neutralnosti.

U svom obraćanju na samitu Bajden nije ni pomenuo invaziju na Ukrajinu, već je rekao da svi traže Indo-Pacifik koji je slobodan i otvoren, stabilan i prosperitetan, otporan i bezbedan, misleći na strategiju svoje administracije koja je usmerena na odgovor na izazove koje predstavljaju sve veći ekonomski uticaj i vojska Kine.

Administracija razume da su zemlje ASEAN vitalni partneri u njenom regionalnom rivalstvu protiv Kine i nije voljna da pogorša odnose sa njima zbog izjave o ruskoj agresiji, rekla je Glasu Amerike profesorka političkih nauka na Velsli koledžu Stejsi Godard.

„U osnovi, većina zemalja ASEAN na invaziju gleda kao na daleki sukob, zbog čega ne vredi zauzimati stav“, rekao je Glasu Amerike stručnjak za jugoistočnu Aziju pri američkom Institutu za mir Brajan Harding.

Američki zvaničnici su istakli da je Ukrajina visoko na dnevnom redu samita, ali ti razgovori nisu objavljeni u javnosti.

„Ne pozivate osam gostiju da lete preko pola sveta da bi im bilo neprijatno pred gomilom kamera“, rekao je viši saradnik za jugoistočnu Aziju u Centru za strateške i međunarodne studije Gregori Poling.

Direktor studija na Kvinsi institutu za odgovornu državu Sarang Šidore tvrdi da Bajdenov ustupak Rusiji sa ASEAN-om pokazuje da njegovo uokvirivanje globalne bitke između „demokratija protiv autokratija“ nailazi na odziv kod malo koga u regionu.

„SAD bi trebalo da prošire svoj uticaj kroz samouverenu geoekonomsku strategiju, umesto što pokušavaju da geopolitički isključe druge igrače“, rekao je Šidore Glasu Amerike.

Indonežanski predsednik Džoko Vidodo, rotirajući predsednik Grupe 20, odoleo je pritiscima da se Putin isključi sa samita u novembru, kojem bi trebalo da bude domaćin na Baliju, uprkos pretnji bojkotom koji je stigao od Bajdena i drugih zapadnih lidera.

Odlazeća sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki odbila je da odgovori na pitanje Glasa Amerike da li je Bajden pritiskao Vidoda da povuče poziv Putinu, ponovivši samo da Bajden ostaje pri svom stavu da samit G-20 „ne bi trebalo da bude kao inače“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari