Читај ми!

Palestinske vlasti podržale međunarodnu istragu o ubistvu novinarke Al Džazire

Palestinske vlasti saopštile da će podržati međunarodnu istragu o smrti novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh. Izrael navodi da će istražiti nasilne događaje na njenoj sahrani.

Smrt iskusne reporterke Širin Abu Akleh rastužila je mnoge Palestince, a izraelska policija sukobila se sa osobama iz pogrebne povorke dok je kovčeg sa telom novinarke Al Džazire nošen kroz Stari grad u Jerusalimu, što je izazvalo međunarodnu osudu.

Palestinske vlasti su za smrt novinarke okrivile izraelske snage. Stradala je dok je izveštavala sa racije izraelskih snaga na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelske vlasti su prvobitno sugerisale da je Širin Abu Akleh poginula od palestinske vatre, ali su potom zvaničnici promenili stav, rekavši da ne mogu da isključiti da ju je pogodio metak ispaljen sa izraleske strane.

Husein al Šeik, visoki zvaničnik palestinskih vlasti, na Tviteru je napisao da bi vlast pozdravila učešće  međunarodnih tela u istrazi o okolnostima smrti novinarke Al Džazire.

Palestinske vlast odbile su ponudu Izraela, koji je izrazio žaljenje zbog njene smrti, da sarađuje u istrazi.

Izraelska policija je saopštila da je pokušala da olakša mirnu i dostojanstvenu sahranu i koordinira pogreb sa njenom porodicom. "Nažalost, stotine izgrednika pokušalo je da sabotira ceremoniju i naudi policiji", tvrdi se u saopštenju.

Savet bezbednosti UN oštro je osudio ubistvo i pozvao na "neposrednu, temeljnu, transparentnu i pravičnu i nepristrasnu istragu".

Saopštenje tim povodom na sinoćnjoj sednici podržalo je svih 15 članica Saveta bezbednosti UN, nakon što je na insistiranje Kine i Rusije uklonjen deo teksta u kojem se naglašava važnost slobode medija i potreba da novinari koji rade u opasnim oblastima budu zaštićeni, potvrdile su diplomate na Ist Riveru, koje su želele da ostanu anonimne, prenosi AP.

U saopštenju SB UN je istaknuto "da novinari moraju biti zaštićeni kao civili''. 

U bolnici u Jerusalimu preminuo je Palestinac od povreda zadobijenih tokom sukoba sa izraelskim snagama bezbednosti pre tri nedelje u džamiji Al Aksa, što je prvi smrtni slučaj na Hramovnoj gori u poslednjih nekoliko godina. 

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво