Izložba Young Balkan Designers u Muzeju primenjene umetnosti 1Foto: Promo

Organizacija Mikser predstavlja jednodnevnu interaktivnu izložbu odabranih prototipova Young Balkan Designers selekcije 2022 koja će biti održana u Muzeju primenjene umetnosti, u četvrtak, 19. maja, sa početkom u 18 sati.

Ova izložba će domaćoj publici predstaviti pobednička inovativna dizajnerska rešenja regionalnih konkursa Young Balkan Designers kao odgovore na teme “Life Hacks” i “Circular Design”, pred učešće balkanske selekcije na međunarodnoj smotri talenata “Salone Satellite” na najistaknutijem svetskom dizajnerskom događaju – Međunarodnom milanskom sajmu nameštaja, koji se posle dve godine odlaganja zbog pandemije održava od 7. do 12. juna 2022. godine.

Na konkurs za mlade kreativce Balkana, ove godine pristiglo je ukupno 111 radova na kojima je radilo 125 dizajnera iz 9 zemalja regiona: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske.

Ocenjujući domišljatost, inovativnost, primenjivost dizajnerskih rešenja i njihov doprinos zdravom i održivom načinu života u aktuelnim izazovima savremenog načina života i životne sredine, međunarodni žiri Mikserovog konkursa i ove godine činili su relevantni eksperti iz oblasti savremenog dizajna i umetnosti:  Marcus Fairs, osnivač i glavni urednik jednog od najuticajnijih svetskih dizajnerskih portala Dezeen.com iz Velike Britanije; alumnisti platforme Young Balkan Designers, sada ostvareni mladi autori: Ana Kraš, višestruko talentovana umetnica i dizajnerka iz Srbije koja radi i živi u SAD; Vasso Asfi i Loukas Angelou, dizajnerski tandem StudioLav iz Grčke koji uspešno gradi karijeru u Velikoj Britaniji; Jovana Zhang, suosnivačica nagrađivanog dizajnerskog kolektiva Pinwu iz Kine koji spaja tradicionalne zanate sa savremenim eksperimentalnim dizajnom; Denis Leo Hegić, dizajner i kustos Berlinske neformalne umetničke scene, osnivač kreativnog studija Supermarket Lab i umetničke manifestacije Unblock Art Fair u Nemačkoj, kao i virtuelnog muzeja Museum of Now, uz mentorsku podršku stručnog tima inicijatve YBD koji čine su-osnivačice YBD platforme, Maja Lalić, suosnivačica Mikser Organizacije i Jelena Matić, profesorka Šumarskog fakulteta u Beogradu, i renomirani industrijski dizajner Nikola Radeljković iz kolektiva Numen / For Use (Hrvatska).

O platformi:

Young Balkan Designers (YBD) je regionalna platforma za talente osnovana 2011. godine sa ciljem da identifikuje, promoviše i razvija kreativne potencijale Balkana u oblasti dizajna. Inicijativa je, takođe, usmerena na objedinjavanje regionalne dizajnerske scene, približavanje međunarodnoj publici, jačanje njenog potencijala pružanjem dodatne edukacije i prakse, dok istovremeno doprinosi obnavljanju multikulturalne saradnje na Balkanu. Na konkurs za mlade kreativce Balkana, ove godine pristiglo je ukupno 111 radova na kojima je radilo 125 dizajnera iz 9 zemalja regiona: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari