POSLE BITKE ZA KIJEV RUSI PORAŽENI I KOD HARKOVA Nova analiza ratnih operacija u Ukrajini, situacija sve gora za Kremlj!
Foto: AP/Marienko Andrew

rat u ukrajini

POSLE BITKE ZA KIJEV RUSI PORAŽENI I KOD HARKOVA Nova analiza ratnih operacija u Ukrajini, situacija sve gora za Kremlj!

Planeta -

Ruska vojska je verovatno odlučila da se u potpunosti povuče sa svojih pozicija oko Harkova zbog ukrajinske kontraofanzive i ograničene dostupnosti pojačanja, ocenjuje Institut za proučavanje rata (ISW) u najnovijoj analizi situacije u Ukrajini.

Ruske jedinice generalno nisu pokušale da se odupru kontranapadima ukrajinskih snaga u proteklih nekoliko dana, uz nekoliko izuzetaka. Izveštaji zapadnih zvaničnika i video-snimak oficira Donjecke Narodne Republike (DNR) ukazuju na to da je Moskva usredsređena na sprovođenje urednog povlačenja i vraćanje Rusa kući umesto da pokušava da zadrži svoje položaje u blizini grada, navode iz ISW.

Čini se da je Ukrajina tako dobila bitku za Harkov. Ukrajinske snage su sprečile ruske trupe da opkole, a kamoli da zauzmu Harkov, a zatim su ih proterale iz okoline grada, kao što su to uradile i ruskim snagama koje su pokušavale da zauzmu Kijev, navodi se u analizi Instituta.

Ukrajinske snage će verovatno pokušati da poremete barem najzapadnije kopnene linije komunikacije (GLOC)između Belgoroda i ruskih snaga koncentrisanih oko Izjuma. Teren istočno od trenutnih ukrajinskih pozicija može da pomogne Rusima u odbrani svojih GLOC-ova, jer velike vodene površine kanališu kretanje i stvaraju tačke zagušenja koje bi Ukrajinci morali da probiju.

Ruske trupe su nastavile sa naporima da napreduju duž čitave periferije isturenog dela Izjum-Donjecka, ali su postigle mali napredak. Ruske snage su pokušale kopnenu ofanzivu iz Izjuma bez uspeha, navode u Institutu i dodaju da, uprkos pretpostavci da će Rusi odustati od pokušaja napredovanja iz Izjuma, ta odluka ili još nije doneta ili se Rusi nisu u potpunosti posvetili tome.

Napadi manjeg obima i neuspešni na južni kraka u blizini grada Donjecka su nastavljeni, ali nisu postigli pravi napredak.

Glavni ruski napor i dalje predstavlja pokušaj opkoljavanja Severodonjecka i Lisičanska sa severa i sa juga. Ruske trupe koje napadaju od Popasne ka severu nisu napravile značajan napredak u poslednja 24 sata. Ruske snage koje dolaze sa severa na jug nisu uspele da pređu reku Siverski Donjec i u svojim pokušajima su pretrpele razorne gubitke. Rusi možda neće imati dovoljno dodatne sveže borbene moći da nadoknade te gubitke i nastave ofanzivu dovoljno velikih razmera da završe opkoljenje, iako će verovatno nastaviti da pokušavaju da to urade, navode iz ISW.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Bonus video:

00:31

UKRAJINA: SAD odobrile novi paket pomoći od 150 miliona dolara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track