14. maj  2022. 09.30  | Izvor: Tanjug

Petković: Biće još povlačenja priznavanja "Kosova"

BEOGRAD -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i šef pregovaračkog tima Beograda Petar Petković izjavio je danas da će se povećavati broj zemalja koje povlače priznanje nezavisnosti tzv. Kosova i istakao da će Beograd upotrebiti sva pravna i politička sredstva da zaštiti srpske interese i odgovori na nesavesno, neodgovorno i protivpravno ponašanje Prištine.

Petković je za RTS rekao da Beograd želi da razgovara sa Prištinom i da se ide u pravcu normalizacije odnosa, ali da neće ''nemo posmatrati'' da neko gura tzv. Kosovo u međunarodne organizacije.

petar, petković

''Sve vreme smo na to upozoravali. Rekli smo da, kada Priština aplicira i kada se postavi pitanje članstva u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, naš odgovor biće žestok, jasan i odgovoran. Upotrebićemo sva pravna i politička sredstva da se borimo za naše interese'', rekao je Petković povodom apliciranja Prištine za članstvo u Savetu Evrope.

Govoreći o poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, Petković je kazao da ona nije propala, ali da Priština želi da dijalog propadne i da to što šef pregovaračkog tima Prištine Besnik Bisljimi ne želi direktan razgovor sa srpskom stranom pokazuje da ni oko čega ne žele da se dogovore sa Beogradom.

''Kada smo insistirali da u direktnom dijalogu moramo da razgovaramo o ZSO, o nestalima, oni su to odbili. Puna su im usta pitanja nestalih, ali kada treba da se konkretno nešto dogovorimo, oni se povlače'', rekao je Petković.

Naveo je da su jučerašnji razgovori u Briselu bili dodatno opterećeni činjenicom da je Priština podnela zahtev za članstvo u Savetu Evrope na šta je, kaže, žestoko reagovao ističući da to nije način da se nastavi dijalog i da se ne ide u pravcu normalizacije odnosa ako se krše Briselski, Vašingtonski i svi drugi sporazumi.

''Ne može mimo Beograda da se ostvaruje nikakav cilj ili da se teži bilo čemu, ako nema kompromisnog rešenja kao konačne tačke dogovora'', rekao je Petković.

Naglasio je da pozicija Beograda nije nimalo laka i da se u trenutnim okolnostima smanjuje manevarski prostor, ali da će se Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem boriti kao svih prethodnih godina i da neće ostaviti na cedilu srpski narod na KiM.

Istakao je da se Beograd bori za mir i stabilnost na prostoru celog Balkana i da pojačano vodi računa da se u teškim vremenima sačuva mir na ovim prostorima.

''Činjenica da smo juce bili u Briselu pokazuje koliko nam je stalo do mira i stabilnosti bez obzira što nas napadaju i govore da je Srbija ta koja želi da destabilizuje prostor'', kazao je Petković.

Na konstataciju da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao da je bilo delimičnog napretka u jučerašnjim razgovorima oko energetike i na pitanje šta je dogovoreno, Petković je odgovorio da ne želi da ugrozi poziciju Beograda i da ne iznosi detalje razgovora jer ne želi da krši princip koji je uspostavljen u dijalogu za razliku od Bisljimija koji, kako kaže, to čini sve vreme.

''Vodimo značajne razgovore i ukoliko napredujemo, obavestiću o tome'', kazao je Petković.

Istakao je da je važno da se postigne sporazum u oblasti energetike i da Beograd insistira na sporazumima iz 2013. i 2015.godine o energetici čija je suština, navodi, da srpske kompanije treba da dobiju licencu za snabdevanje i distribuciju.

''To je ono što će da osigura snabdevanje električnom energijom severa KiM'', rekao je Petković.

Dodao je da je Beograd u dijalogu tražio odgovore zašto se zaustavlja dopremanje lekova do srpskih bolnica na KiM, kao i pitanje interno raseljenih lica koja žele da se vrate, ali je potrebno da se obezbede bezbednosni, socijalni i ekonomski uslovi.

Srodne vesti