09. maj  2022. 15.33  →  19.38 | Izvor: RTV (Tatjana Popović)

Kikinda obeležila Svetski dan Crvenog krsta

KIKINDA -

Pod sloganom „Zajedno činimo svet humanijim“, i Kikinda se uključila u obeležavanje Svetskog dana Crvenog krsta, kao i tradicionalne manifestacije Nedelja Crvenog krsta. Na kikindskom gradskom trgu danas je organizovano takmičenje pod nazivom „Festival mladosti, humanosti, ljubavi i lepote“, koji je po 13. put okupio veliki broj mladih.

video icon

Uz učešće preko 140 volentera i takmičara, u Kikindi je organizovan 13. Festival mladosti, humanosti, ljubavi i lepote, kojim je obeležen Svetski dana Crvenog krsta. Učenici osnovnih škola imali su priliku da pokažu svoje znanje i spremnost da uče i pomognu. Na kikindskom gradskom trgu takmičilo se 10 ekipa, u više osmišljenih disciplina.

volonteri, crveni, krst

„Festival je osmišljen za osnovce, koji će odmeravati svoja znanja i veštine u oblasti istorije Crvenog krsta, prevencije trgovine ljudima, bezbednosti dece u saobraćaju, prevencije bolesti zavisnosti, prve pomoći, spasilaštva. Zapravo, to su sve one tome kojima se Crveni krst inače bavi“, rekla je Danijela Bjeljac, sekretarka Crvenog krsta Kikinda.

Na jednom od poligona, osmišljenom za pružanje prve pomoći, ekipe su morale hitro i vešto da odgovore na postavljene zadatke. Sudećo po pokazanom, uspeli su u tome.

U izazovnim vremenima, mladi nas podsećaju koliko je svaki humani gest važan. Oni se kroz lični angažman uče pravim vrednostima, dajući na taj način i najbolji primer svojim vršnjacima.

„Ja bih preporučio svim svojim vršnjacima da se učlane u Crveni krst, zato što je to jedna zdrava organizacija koja podstiče kod nas mladih neke zdrave navike i uči nas pravim vrednostima“, naglasio je Dušan Milešević, jedan od mnogobrojnih mladih volontera kikindskog Crvenog krsta.

Od 8 do 15. maja, u Nedelji Crvenog krsta, u Kikiindi će biti organizovanao više akcija, kojima će biti obuhvaćeni i najmađi, i najstariji suagrađani, a akcija se tradicionalno završava dodelom Paketa za bebe, rođene u Nedelji Crvenog krsta.