Читај ми!

Ko su reditelji koji su tokom dva veka postojanja stvarali istoriju Šabačkog pozorišta

Od nastanka Šabačkog pozorišta, a to je više od 180 godina, naklonost Šapčana prema scenskoj umetnosti nije prestajala. Zvezdani trag kroz vreme ostavljali su brojni stvaraoci, gradila su se velika glumačka i rediteljska imena kojima je bio posvećen i nedavno završen festival. Ko su reditelji koji su stvarali istoriju šabačkog teatra?

Jedinstvena rediteljska vizija i moderniji koncept u izvedbama Šapčana prepoznatljivi su još od Teje Tadića, Aleksandra Ognjanovića, Borisa Kovača. Cvetalo je pozorište u gradu prvina i ratnih godina. 

 

Sedamdesetih godina prošlog veka novu energiju doneli su mladi, školovani reditelji, a zlatno doba šabačkog teatra počinje u vreme upravnice Zlatice Popović koja je šansu dala neafirmisanim rediteljima modernog izraza: Nikiti Milivojeviću, Aleksandru Lukaču, Kokanu Mladenoviću.

"Oni su doneli za tadašnje vreme nešto novo u šabačko pozorište i šabačko pozorište je postalo jedno avangardno pozorište u onoj velikoj Jugoslaviji i steklo zavidan nivo. Bili smo dragi gosti svuda, u celoj Jugoslaviji, i pobednici raznih festivala", kaže Ivan Tomašević, umetnički direktor Šabačkog pozorišta.

Nikita Milivojević, o kojem je nastala i knjiga, režirao je u Šapcu najplodonosnije i prvi put – najnagrađivaniju predstavu "Perikle" kao i rediteljski debi, komad apsurda i crnog humora "Ćelava pevačica". Na repertoaru je gotovo tri decenije i obeležila je mnoge karijere.

"Ni sanjati nisam mogao da ćemo se videti posle 27 godina i da ćemo igrati i dalje tu predstavu. To je sad nešto što potpuno prevazilazi ne očekivanja, nego najluđe snove", navodi Nikita Milivojević.

U građenju šabačkog pozorišnog brenda učestovao je i duhoviti Lukač, koji se lako poigrava žanrovima. Poslednji projekat radio je najpre na daljinu.

"Tako da je to saradnja koja samo raste i raste i raste zahvaljujući saradnjama i iskustvima zajedničkim, tako da je to bio zanimljiv proces, sve smo radili i preko interneta, dobijao od njih određene delove tekstova", kaže Aleksandar Lukač, reditelj.

Danas su to viđeniji reditelji sa kojima je nastavljena saradnja. Kokan Mladenović je u Šapcu, u nizu priznanja, dobio i nagradu "Boris Kovač".

"Mnogo više znače nagrade onih ljudi sa kojima ste proveli neki važni kreativni proces. Način na koji smo u Šapcu radili, način na koji je producirana i realizovana predstava ‘Rubište’ taj istraživački proces u trajanju od dva meseca u divnoj atmosferi, kreativnoj, lepoj. To su, u stvari, najveće nagrade koje reditelji mogu da dobiju", ističe Kokan Mladenović, reditelj.

Ikona i dobri duh šabačkog pozorišta bio je reditelj i pedagog Aleksandar Đorđević, koji je za osam sezona ovde režirao 13 predstava. Po uzoru na Đorđevića, Šapčani i danas rado angažuju mlade stvaraoce, ovih dana i rediteljku Tijanu Vasić, za Koljadin komad "Violina, daire, pegla".

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво