Ginekolog: "Abortus je i muško pitanje"; Književnica: "Šta je ono što žena želi?" VIDEO

Američki Vrhovni sud sprema se da obori presudu koja je legalizovala abortus u celoj zemlji. Da li je to način da se bori protiv "bele kuge" i da se zaštite porodične vrednosti, ili se tako samo povećava broj nelegalnih abortusa, koji može biti opasan i po život?

Život

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2022.

15:00

Ginekolog:
Foto:Shutterstock/HENADZI KlLENT

Najveći broj veštačkih prekida trudnoće se radi u privatnim klinikama, pa se ne zna tačan broj abortusa. Književnica i feministkinja Minja Marđonović smatra da rasprava treba da se vodi sa akcentom na problem maloletničkih trudnoća.

"Bitno je pre svega govoriti o prevenciji. To je ono pitanje seksualnog obrazovanja koje je bilo toliko upitno i sprečeno da uđe u škole, da se na taj način edukuju i devojčice i muškarci, jer trudnoća nije samo ženska odgovornost", ističe Marđonović za TV Prva.
Foto: Printskrin/TV Prva
Pozivajući se na čest argument muškaraca da odnos nije isti sa prezervativom i bez njega, Marđonović kaže da u tom pogledu rasprava treba da se vodi ne samo na nivou države i medicine, već i sa strane crkve koja ima najveći "input" u smeru zabrane.

"U Indoneziji je abortus zabranjen, ali sam istraživala i videla da je veliki problem ilegalnih abortusa, kao ikorišćenje tableta za dan posle. Ovde koštaju oko 2.000 dinara a tamo su oko 200 dinara", kaže Marđonović i dolazi do pitanja oko koga bi ona povela raspravu, a to je: "Da li majka koja ne želi dete, može biti dobra majka?"

Ipak, prema zvaničnim podacima većinu prekida trudnoće u Srbiji obavljaju već udate žene koje imaju decu, a doktor Vanja Milošević, ginekolog, kaže da loše iskustvo iz prethodne trudnoće može da budu jedan od razloga, uz ekonomski loše uslove, ali pitanje abortusa je i muško pitanje.

"Ako žena uz sebe ima muškarca na koga može da se osloni, u svakom smislu, a posebno u emotivnom, ona će da se odluči na održavanje trudnoće i porođaj. Bez obzira na bilo kakve mere - ograničavali ih ili dozvoljavali, ona kategorija žena koja čvrsto odluči da uradi to bez obzira na komplikacije, neće je ništa odvratiti da to uradi", ispričao je doktor Milošević.
Foto: Printskrin/TV Prva
Govoreći o posledicama abortusa po zdravlje žene, ginekolog osim medicinskih komplikacija - infekcije, sepse, masovno iskrvavljenje, uvod u sterilitet, navodi i probleme sa psihičkim stanjem koje proizvodi taj čin.

"Vi možete fizički da uklonite bebu iz stomaka majke, ali iz glave nikako i za ceo život", kaže stara latinska poslovica koju citira doktor Milošević i ponovo navodi kao najbitnije pitanje poverenja i iskrenog razgovora žena sa partnerom, porodicom, psiholozima i psihijatrima.

Književnica je saglasna da je podrška u svemu važna, naročito u slobodi izbora.

"Niko na svetu nema prava da meni kao ženi na bilo koji način sugeriše da li bi ja do kraja trebalo da ispunim taj biološki domen pa da budem majka ili ne. Da li bi trebalo zabraniti abortus ili ne - opet se vraćam na pitanje: Šta je ono što ta žena želi?", kaže Marđonović.

Opširnije u video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: