Najnovije vesti
Vesti Svet
66. DAN INVAZIJE NA UKRAJINU Rusi bombardovali aerodrom u Odesi, ranjeni iz Azovstalja Erdogana mole za pomoć (VIDEO)

66. DAN INVAZIJE NA UKRAJINU Rusi bombardovali aerodrom u Odesi, ranjeni iz Azovstalja Erdogana mole za pomoć (VIDEO)

Ukrajinske snage izvele su u petak raketni napad na stambenu zgradu u Žaporoškoj oblasti, nakon što su evakuisani stanari, kako bi za to okrivile rusku vojsku i plasirale video snimak u stranim medijima, izjavio je danas načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
ukrajina Foto: emilio morenatti / Tanjug/AP
ukrajina

Mizincev tvrdi i da su "nacionalisti postavili mine na brani rezorvoara u Nikolajevu", koje, kako navodi, planiraju da dignu u vazduh kako bi i za to okrivili ruske snage, prenosi TASS.

Mizincev je, obraćajući se novinarima, upozorio da će taj grad i okolna naseljena mesta, gde živi više od 45.000 ljudi, biti poplavljeni "kada brana bude dignuta u vazduh".

Ranjeni mole Erdogana za pomoć

Komandant ukrajinske 36. brigade marinaca Sergej Volina, koji je opkoljen u fabrici Azovstalj u Marijupolju, obratio se za pomoć turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, a snimak njegovog apela objavila je televizija Haberturk, prenosi Ukrajinska pravda.

Komandant marinaca tvrdi da je opkloljeno više od 600 vojnika i civila.

- Kod nas je 600 vojnika koji imaju rane različitog stepena i kojima je potrebna pomoć. Sa nama su civili koji su povređeni i kojima je takođe potrebna vaša pomoć. Sa nama su u objektu stotine civila i desetine dece. Najmlađe ima četiri meseca - dodao je major.

Moskva: Ukrajinci izvoze žito u zamenu za oružje

Ukrajinske vlasti izvezli su 20 miliona tona žitarica i mesa domaćih životinja u Rumuniju uprkos nestašici hrane u zemlji, a zauzvrat su dobili strano oružje i municiju, rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane.

- Prema dostupnim obaveštajnim podacima, ukrajinske vlasti organizovale su masovni svakodnevni izvoz žita, kukuruza, uljane repice i mesa domaćih životinja drumskim i železničkim putem, kao i baržama iz luke Izmail na Dunavu u Rumuniju - rekao je Mizincev novinarima, prenosi TASS.

Do danas, kako tvrdi, Ukrajina je izvezla 20 miliona tona hrane.

- U zamenu za ove poljoprivredne proizvode, istom rutom u Ukrajinu stiže strano naoružanje i municija - rekao je on.

Anđelina Đoli sa ukrajinskom decom

Holivudska glumica Anđelina Džoli posetila je danas Ukrajinu, gde se susrela sa decom, ugroženom zbog rata u zemlji, kao i sa zaposlenima u lokalnim organizacijama, koji rade na njihovoj zaštiti, pišu britanski mediji. Džolijeva (46), koja je specijalna izaslanica visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice, razgovarala je sa decom bez roditelja i raseljenom decom, kao i sa volonterima i lekarima koji se o njima brinu, prenosi Bi-Bi-Si.

Anđelina Džoli
Foto: maksym kozutsky / Tanjug/AP
Anđelina Džoli

Glumica je obišla železničku stanicu, gde se sastala sa volonterima, koji rade sa raseljenima, a koji su joj, kako navodi Rojters, ispričali kako svaki dežurni psihijatar dnevno razgovara sa 15 osoba i kako se većinom na stanici nalaze deca, starosti od dve do deset godina.

- Mora da su u šoku... Znam kako trauma utiče na decu, znam koliko znači kada im neko pokaže koliko su važni, koliko je važno da se čuje njihov glas, znam koliko je to isceljujuće za njih - rekla je Džolijeva.

Glumca je, kako navode mediji, obišla i pekaru i kafić u Lavovu.

Rodila blizance nakon što joj je muž ubijen

Bogdan Nazarenko, 35-godišnji ukrajinski granični policajac, ubijen je 14. marta. Ubio ga je ruski snajperista, piše "Skaj njuz". Porodica i prijatelji pokušali su da zaštite Viktoriju od vesti, zabrinuti zbog uticaja koji bi to mogao da ima na nju dok je u visokom stadijumu trudnoće.

Viktorija Nazarenko
Foto: Sky News / youtube
Viktorija Nazarenko

Skoro tri nedelje kasnije saznala je da joj je muž umro. Tada je već bio sahranjen. Čim joj je saopšteno da joj je muž ubijen, počeli su porođaji.

Dan kasnije, 34-godišnja Viktorija, koja je bila trudna 35 nedelja, rodila je blizance. Više o najtužnijoj ljudskoj priči iz Ukrajine pročitajte ovde.

Džonson ponovio podršku Ukrajini

Britanski premijer Boris Džonson preneo je danas u telefonskom razgovoru ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da je više nego ikad posvećen pružanju podrške Ukrajini.

Džonson je "potvrdio da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da pruža dodatnu vojnu pomoć kako bi Ukrajincima obezbedilo opremu koja im je neophodna za odbranu", rekao je portparol britanskog premijera, prenosi Rojters.

On je dodao da je Džonson ponudio takođe kontinuiranu ekonomsku i humanitarnu pomoć Britanije Ukrajini.

Marijupolj
Foto: MARIUPOL CITY COUNCIL HANDOUT / EPA;
Marijupolj

Nastavljeni napadi na Marijupolj

Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske snage i danas nastavile napade na Marijupolj pre svega na čeličanu "Azovstalj" gde se skrivaju vojnici i civili.

U objavi na Fejsbuku generalštab ukrajinskih oružanih snaga takođe navodi da je ukrajinska vojska povratila kontrolu nad četiri naselja u Harkovskoj oblasti, prenosi Rojters.

Pogođeno 17 objekata ukrajinske vojske

Oružane snage Rusije saopštile su večeras da su tokom dana pogodile preciznim projektilima 17 objekata ukrajinske vojske i da su uništile jedan komandni položaj i skladište raketa i ariljerije. Ministarstvo odbrane navodi da su vazduhoplovne snage ubile više od 200 ukrajinskih vojnika i uništile 23 oklopna vozila.

U saopštenju se ne pominje napad na aerodrom u Odesi, za koji je lokalni guverner rekao da je pogođen ruskim projektilom i da se pista više ne može koristiti.

Oboren Ukrajinski "SU-25"

Ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu oborili su ukrajinski borbeni avion Su-25, koji je leteo iznad Hersonske oblasti, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Kako je naveo, ruski PVO sistemi oborili su i dve ukrajinske bespilotne letilice, prenose RIA Novosti.

Ruske visokoprecizne rakete danas su pogodile 17 vojnih meta u Ukrajini, među kojima je i pet artiljerijskih položaja i nekoliko sistema za lansiranje raketa, naveo je Konasenkov, prenosi TASS.

Gutereš i Erdogan o sastancima s Putinom i Zelenskim

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa generalnim sekretarom Ujedinjenih Nacija Antonijom Guterešom o ratu u Ukrajini, saopšteno je danas iz kabineta šefa turske države.

Redžep Tajip Erdogan
Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA;
Redžep Tajip Erdogan

Gutereš je, navodi se, informisao Erdogana o sastancima koje je ove nedelje imao u Moskvi i Kijevu, gde je razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, prenosi Si-En-En.

Erdogan je rekao da je Turska spremna da podrži napore, koje predvode UN, na evakuaciji stanovništva i pružanju humanitarne pomoći Ukrajini.

Pista u Odesi više nije za upotrebu

U ruskom raketnom napadu na aerodrom u Odesi oštećena je pista i više se ne može koristiti, saopštila je danas ukrajinska vojska.

"Pista aerodroma u Odesi je oštećena u raketnom napadu na Region Odese. Više se ne može koristiti", navodi se u saopštenju Južne operatiovne komande ukrajinske vojske.

Za sada nije poznato više detalja.

Ruski guvrener: Kurska oblast granatirana iz Ukrajine

Kontrolni punkt Krupec u oblasti Kursk danas se našao pod minobacačkom vatrom iz Ukrajine, ali nije bilo žrtava i razaranja, saopštio je danas guverner ove oblasti Roman Starovoit na svom Telegram kanalu.

On je naveo da je ovog puta granatiran granični prelaz između Rusije i Ukrajine u okrugu Rilsk, prenosi TASS. Podseća se i da se i ranije ovog meseca pod minobacačkom vatrom iz Ukrajine našao punkt u okrugu Gluškovo na rusko-ukrajinskoj granici.

Optužba Belorusije

Ministarstvo odbrane Belorusije optužilo je danas NATO da na istočnu Evropu gleda kao na moguće poprište borbenih dejstava.

O tome, kažu, svedoče i planovi da najveću vežbu Defender-Evropa 2022. izvodi u tom delu Evrope, saopšteno je iz tog resora, prenosi TASS.

Odesa
Foto: petros giannakouris / Tanjug/AP
Odesa

Raketni napad na Odesu

Ruske snage izvršile su raketni napad na aerodrom u Odesi, u kojem je oštećena pista koja je sada neupotrebljiva, saopštila je danas ukrajinska vojska.

Rojters prenosi da ukrajinski mediji pozivajući se na očevice javljaju da je više eksplozija odjeknulo u Odesi, nakon što su se oglasile sirene za vazdušni napad. Jedna od očevidaca rekla je za CNN da je videla najmanje jedan borbeni avion iznad Odese.

Pronađena tela u jami kod Buče

Tela trojice muškaraca pronađena su u jami u blizini ukrajinskog grada Buče u Kijevskoj oblasti, saopštila je ukrajinska policija.

Kijevska policija tvrdi da na telima pronađenim u petak ima tragova mučenja.Kako navodi, žrtvama su ruke i oči bile vezane, a nekima su bila zapušena usta. Bi-Bi-Si napominje da nije mogao nezavisno da potvrdi ove navode.

Ukrajinski i evropski zvanicnici optužili su ranije Rusiju za ratne zločine u Buči, gde su, nakon povlačenja ruske vojske, kako su preneli ukrajinski mediji, pronađena tela više stotina civila na ulicama.

Moskva je negirala da je počinila bilo kakve zločine u Buči otpuživši Ukrajinu da su prizori na ulicama tog mesta bili inscenirani.

Razmena zarobljenika

U današnjoj razmeni zarobljenika sa Rusijom u Ukrajinu se vratilo sedam vojnika i sedam civila, među kojima je i jedna trudnica u petom mesecu trudnoće, potvrdila je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Prema njenim rečima, trudnica je jedna od vojnika, prenosi Rojters.

Navodi se da Vereščukova, međutim, nije rekla koliko je Rusa oslobodila ukrajinska strana.

Prema podacima Ukrajine od početka sukoba Rusija je predala 33 vojnika.

"Rusija pojačava vojnu ofanzivu"

Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Aleksandar Motuzjanik izjavio je danas da ruske snage jačaju intenzitet oružanih akcija na istoku Ukrajine istovremeno na svim pravcima dejstovanja. Prema njegovim rečima najsnažnije oružane aktivnost e dešavaju u oblastima Slobožanskog i Donjecka, prenosi ukrajinska agencija UNIAN.

Pročitajte još

Motuzjanik je ukazao da glavni cilj Rusije ostaje nepromenjen - da opkoli ukrajinske odbrambene snage, uspostavi punu kontrolu nad teritorijom Donjecke, Luganske i Hersonske oblasti i obezbedi kopneni koridor do Krima.

- Konkretno, u Centralnoj kliničkoj okružnoj bolnici Balaklija se oslobađaju kreveti i oprema se nova poljska bolnica - naveo je Motuzjanik.

Azovstalj napustilo 25 civila

Grupa od 25 civila napustila je čeličanu "Azovstal" u Marijupolju, javio je danas dopisnik agencije TASS sa ove lokacije.

U grupi koja je izašla napolje je šestoro đece mlađe od 14 godina.

Marijupolj je najveći grad na obali Azovskog mora i jedan je od ključnih centara metalurške industrije Donbasa, a ujedno je i luka.

Rusi pucali na autobuse?

Šef vojno-civilne uprave Popasne je naveo da se zna da su autobisu stigli do naselja i da je na njih pucano.

- Nema kontakta sa ljudima koji su bili u vozilu i organizovali evakuaciju - dodao je Hanatov.

Foto: emilio morenatti / Tanjug/AP

Ruske snage pucale su na dva autobusa u gradu Popasna, u Luganskoj oblasti, koji su tamo stigli radi evakuacije lokalnog stanovništva, saopštio je jutros šef vojno-civilne uprave Popasne Mikola Hanatov.

On je na Telegramu napisao da je juče evakuisana 31 osoba iz Popasne i da je bilo mnogo više onih koji su želeli da se evakuišu, pa su poslata još dva autobusa u grad, prenosi Ukrinform.

Pročitajte još

DNR: Ukrajinske snage raketama na Debaljcevo

Ukrajinske snage gađale su stambene delove grada Debaljcevo koristeći višecevni bacač raketa "Uragan".

Tom prilikom dve osobe su ranjene, saopštio je danas štab teritorijalne odbrane samoproglašene DNR.

Foto: emilio morenatti / Tanjug/AP

"Rusija ukrala tone žita"

Zamenik ministra poljoprivrede Ukrajine Taras Visocki optužio je ruske snage da su ukrale "nekoliko stotina hiljada tona" žita u oblastima Ukrajine koje su zauzele.

Visocki je za ukrajinsku nacionalnu TV izrazio zabrinutost da bi ruske snage mogle da učine isto sa većim delom od 1,5 miliona tona žitarica koje su uskladištene na teritoriji koju su zauzele, prenosi Rojters.

Anđelina Džoli u Lavovu

Specijalna izaslanica UNHCR-a za izbeglice glumica Anđelina Džoli posetila je Ukrajinu. Kako je objavio lokalni "Kijev idnipendent", ona je viđena u jednom kafiću na zapadu Lavova.