Plenkoviću zamerili: "Podržavate osobu koja veliča Ratka Mladića i negira Domovinski rat"

U Hrvatskoj od jutros skupštinski odbori saslušavaju kandidate za nove članove vlade, što bi sutra trebalo da bude i formalno potvrđeno u Skupštini.

Izvor: Jutarnji list, index.hr

Četvrtak, 28.04.2022.

12:33

Plenkoviću zamerili:
FOTO TANJUG/FOTO HINA/ DANIEL KASAP

Kandidati za nove ministre su na saslušanjima na nadležnim saborskim odborima na kojima ih je zastupnicima i zastupnicama predstavio premijer Andrej Plenković.

Novi članovi vlade postaće Anja Šimpraga, Damir Filipović i Marin Piletić.

Anja Šimpraga, potpredsednica za društvene delatnosti i ljudska prava, i Marin Piletić, ministar rada i socijalne politike, u vladu dolaze iz saborskih klupa, a Damir Filipović, ministar privrede i održivog razvoja, iz zagrebačke Skupštine.

Govoreći o budućem ministru rada Plenković je rekao da je siguran da će Piletić dobiti većinsko poverenje i da će raditi predano. Istakao je da je budući ministar realan i jako socijalno inteligentan i spreman da uči.

''On će svojim iskustvom učiniti daljnje iskorake za dobrobit jednakosti i socijalne uključenosti u Hrvatskoj. Isključenost je zlo svakog društva. Dugo se poznajemo i ima moje poverenje'', istakao je Plenković i poručio da se raduje saradnji s Piletićem.

Anja Šimpraga–- potpredsednica vlade

Potom je premijer Plenković predstavio Šimpragu. Potpredsednica SDSS-a i poslanica u Hrvatskom saboru Anja Šimpraga zameniće Borisa Miloševića u hrvatskoj vladi.

Plenković je rekao da ima veliku podršku SDSS-a i svih manjinskih zastupnika te da će biti najmlađa članica vlade. Kazao je i da mu je drago što u vladu ulazi još jedna žena.

''Drago mi je da će još jedna žena biti članica vlade'', istakao je Plenković i dodao da vlada ima želju da svi u Hrvatskoj žive dostojanstveno i civilizirano.

"Stoga će njeno poznavanje terena biti od pomoći. Od nje očekujem aktivan doprinos u koncepciji naše vlade, a to je koncepcija HDZ-a čvrsto usidrena na desnom centru, saradnja s manjinskim zastupnicima i blokom liberalnih stranaka. Gradimo tolerantnu i uključivu Hrvatsku'', rekao je Plenković.

''Preuzimajući ovu važnu odgovornost, pogotovo u ovako teškim vremenima, nastaviću da radim u duhu svog prethodnika i svemu onome što je donosio svojim pristupom, a to je bio mir i nadam se da ću preuzeti tu štafetu dalje'', istakla je Šimpraga.

"Premijeru, niste branili Hrvatsku, a sad podržavate osobu koja veliča, ne znam, Ratka Mladića i negira Domovinski rat", rekla je zastupnica Karolina Vidović Krišto, koja je nakon toga napustila sednicu jer joj predsednik Odbora Dražen Bošnjaković nije dao povredu poslovnika.

Podsećamo, nova ministarka je kao devojčica bila jedno od mnogobrojne dece koja su u koloni bežala u vojnoj akciji "Oluja".

Damir Filipović

Govoreći o Damiru Filipoviću, budućem ministru privrede, rekao je:

''On će sada imati priliku da pokaže zašto mu vjerujem. Mislim da ima sve reference da može voditi ovaj resor''.

Filipović se predstavio Odboru rečima:

"Vanredni sam profesor na Ekonomskom fakultetu, Zagreb. Sedmi i osmi razred sam završio u Splitu, dobio sam košarkašku stipendiju u Americi, igrao sam košarku u Alkaru...", govorio je Filipović.

"Objavio sam 77 stručnih radova, zadnju knjigu u koautorstvu krajem prošle godine. Imenovan sam krajem prošle godine u NO Ine, verujem da ću sutra, uz podršku, iz tog NO-a izaći. Ovo je za mene velika čast, ali i odgovornost", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: