Foto: ©AFP
Foto: ©AFP

NBA večeras: Hoksi polažu nade u Bogdana, prštaće u TD Gardenu

Vreme čitanja: 6min | ned. 17.04.22. | 14:29

Pred Atlantom težak zadatak na Floridi, oči uprte u okršaj Bostona i Bruklina, sve sem pobeda Milvokija i Finiksa bilo bi veliko iznenađenje

Nije mogao puno da učini Nikola Jokić. Srpski košarkaš je odigrao dobro u prvoj utakmici serije protiv Golden Stejta - imao je 25 poena, 10 skokova, 6 asistencija i 3 ukradene lopte, ali to nije bilo dovoljno da Denver upiše pobedu. Jednostavno, Jokić nema dovoljno kvalitetnih saigrača da koji bi mogli da mu pruže podršku u plej-ofu.

Najbolji je primer pogledati šta se sinoć dešavalo u redovima Voriorsa. Stef Kari se vratio nakon povrede, počeo utakmicu na klupi i nije imao svoje šutersko veče. Ubacio je 16 poena uz šut 5/13, ali i to je bilo dovoljno kada je iskočio Džordan Pul i postigao 30 poena u 30 minuta. Dodajte tome dobre igre Kleja Tomspona, Endrua Viginsa i Drejmonda Grina i jasno je da Kari ne mora da bude najbolji igrač svoga tima svaku utakmicu. Jokić i te kako mora, ali ni to često nije dovoljno kao što to sinoć nije bilo. Dobro je meč odigrao Vil Barton s 24 poena, 6 skokova i 5 asistencija, ali osim njega Jokić nije imao napadački raspoloženih saigrača. A bez pomoći ni on ne može sam da pobedi Golden Stejt četiri puta.

Izabrane vesti

Prvi dan plejofa su obeleželi mladi igrači. Tajris Maksi (21 godina) je ubacio 38 poena te imao 4 skoka i 2 asistencije u pobedi Filadelfije nad Toronto. Entoni Edvards (20 godina) je bio junak Minesote u pobedi nad Memfisom s 36 poena, 6 asistencija, 2 skoka, 2 blokade i 1 ukradenom loptom. U redovima Grizlija najbolji je bio Dža Morant (22 godine) s 32 poena, 8 asistencija, 4 skoka i 1 ukradenom loptom. Dodajte im Pula, koji takođe ima 22 godine, i dobićete četiri mlada igrača koji su postigli 30 ili više poena. Kako Amerikanci uvek izvuku sve moguće statistike, tako su istaknuli kako nikada u istoriji plej-ofa četiri igrača s 22 ili manje godina u jednoj večeri nisu postigla najmanje 30 poena.

Videćemo hoće li mladi igrači imati dobre utakmice i večeras kada se igraju prve utakmice u četiri preostala para prve runde plej-ofa. Prva utakmica počinje već u 21:00 po našem vremenu dok je druga na rasporedu od 21:30. Preostale dve se igraju u noći - u 00:30 i 03:00.

MAJAMI HIT - ATLANTA HOKS

Trener Majamija Erik Spolstra zaslužio je ove godine da bude u konkurenciji za najboljeg trener godine. Verovatno neće osvojiti nagradu, jer su malo veći favoriti Monti Vilijams i Tejlor Dženkins, ali ono šta je Spolstra napravio ove godine stvarno zaslužuje aplauz. Niti jedan od glavnih igrača mu nije igrao više od 63 utakmice, a on je svejedno odveo ekipu do prvog mesta na Istoku. Uz to je dobio i neke nove igrače za rotaciju poput Maksa Štrusa, Kejleba Martina i Gejba Vinsenta. Iako i sada ima nekih igrača koji se žale na manje povrede, očekuje se da će Majami večeras igrati s najboljom postavom šta znači da su automatski favoriti protiv Atlante čak i da su Hoksi zdravi. No, oni to nisu i posebno su ranjeni pod košem gde im nedostaje startni par Džon Kolins - Klint Kapela. Ionako Atlanta ima velikih problema s odbranom, a sada će preveliki teret biti na mladom Onjeki Okongvuu pod košem. Tu je i Danilo Galinari, ali on neće biti od pomoći protiv Bema Adebaja ili ulaza Džimija Batlera i Tajlera Hiroa. Puno toga će da bude na Treu Jangu, a koliko god a je on dobar, toliko Majami ima dovoljno dobru odbranu da ga barem uspori. A bez Kolinsa i Kapele Atlanta neće imati ravnotežu pod košem.

Bogdan Bogdanović je dokazao vrednost u plej-in utakmicama. Malo koji igrač iz Atlantine ekipe ima iskustvo kao njegovo iz velikih utakmica. Protiv Šarlota u prvom meču plej-ina brojao je do 13, a onda je u pobedi nad Klivlendom za plasman u plej-of ubacio šest više Klivlendu i bio među najzaslužnijima za trijumf. Pogađao je u ključnim momentima, a zbog svega navedenog moraće da podigne igru na još viši nivo, jer se čini da bi od njegovog izdanja moglo mnogo toga da zavisi.

BOSTON SELTIKS - BRUKLIN NETS

Ovo je verovatno i najočekivaniji par prvog kola plej-ofa. Boston je zadnjih sedmica u regularnoj sezoni izgledao kao najbolja ekipa lige, a u Bruklinu ipak igraju Kevin Durant i Kajri Irving. Bez obzira s kojeg mesta ulazi u plej-of, ekipa koja ima njih dvojicu u redovima definitivno ne može da pobegne od statusa favorita. Dobra vest za Netse je i to da su uspeli da poslože rotaciju, ali i da Irving može da igra u svim utakmicama. Set Kari, Brus Braun i Andre Dramond su dobri dodaci Durantu i Irvingu, a i na klupi Bruklin ima dovoljno oružja. Ima li Boston dovoljno snage da zaustavi Bruklin? Velika šteta za Seltikse je činjenica da je povređen Robert Vilijams koji je odigrao sjajnu sezonu, pogotovo u odbrani gde je bio jedan od najboljih centara lige. S njim pod košem bi lakšu ulogu imao Markus Smart, koji bi mogao da osvoji nagradu za najboljeg odbrambenog igrača godine. No, i da je Vilijams zdrav ostaje pitanje ko će čuvati Duranta, a iako će sigurno za njega biti zaduženo više igrača, očekujemo izravni dvoboj Džejsona Tejtuma i Duranta. Tu je, naravno, i Džejlen Braun, a biće zanimljivo videti i dvoboj njega i prezimenjaka Brusa Brauna koji bi za Džejlena trebao biti zadužen u odbrani. Uglavnom ovo je dvoboj u kojem ćemo gledati dosta zanimljivih dvoboja i sigurno najatraktivniji par prvog kola.

MILVOKI BAKS - ČIKAGO BULS

Ovo bi mogla da bude jednosmerna ulica. Milvoki Baksi su veliki favoriti u dvoboju protiv komšija iz Čikaga i to ne samo zbog toga šta su Janis Adetokunbo i društvo branioci naslova, nego i zbog toga šta Bulsi u zadnje vreme ne izgledaju dobro. Ono šta je tim iz Čikaga igrao do Nove godine nije bilo realno kao šta nije bilo realno da Demar Derozan igra na MVP nivou sve vreme. Bulsi su imali problema s povredama - otpao je Lonzo Bol, dugo su bili bez Aleksa Karuza, a Patrik Vilijams se vratio nakon povrede nekoliko utakmica pre kraja sezone. No, i da su svi Bulsi zdravi, spremni i u dobroj formi, i dalje bi imali ogromne probleme protiv Baksa, posebno u reketu. Nikola Vučević nije dobar u odbrani reketa, a tu će Janis puno da napada. Baksi imaju i Džrua Holideja i Krisa Midltona koji mogu da brane Derozana i Zeka Lavina, ali i doneti puno u napadu. Milvoki ima dobro posloženu rotaciju, a Bulsima je ovo ipak sezona u kojoj su prvi put predstavili ekipu koja bi sledećih sezona trebala redovno da igra u plej-ofu. Za nešto više jednostavno nemaju kvaliteta, a da je to tako govori podatak da su Bulsi protiv četiri najbolje ekipe Istoka (Majami, Boston, Milvoki, Filadelfija) u reglarnom delu sezone igrali 15 puta, a pobedili samo jednom i to protiv Seltiksa. Protiv svake od ostalih ekipa imaju 0-4.

FINIKS SANS - NJU ORLEANS PELIKANS

Moramo priznati i reći da nismo očekivali Nju Orleans na ovom mestu, no Pelikansi su zasluženo izbacili Kliperse i sada napokon igraju u plejofu. Jedini 'mali' problem za njih je da igraju protiv Finiksa, najbolje ekipe regularnog dela sezone. Sansi izgledaju bolje nego lani, a biće veliki problem u rotacijama za Pelikanse. Brendon Ingram je tek zalečio povredu, a sada ga čekaju dvoboji s Mikalom Bridžisom, čovekom koji je u konkurenciji za odbrambenog igrača godine. Sidžej Mekalum može da bira ko će da ga čuva - Kris Pol ili Devin Buker. Obojica su dobri u odbrani. Nemojte zaboraviti ni Diandre Ejtona koji je odličan u obrani koša i jasno je da je Finiks u prednosti, a nismo ni pomenuli korisnog Džeja Kraudera, te Kamerona Džonsona, još jednog igrača koji konkuriše za jednu NBA nagradu. Džonson priznanje za najboljeg šestog igrača ne može da dobije zbog Tajlera Hiroa iz Majamija, ali bi morao da dobije dosta glasova. Sve u svemu, Finiks ima bolju ekipu od Nju Orleansa, a Pelikansi bi bili srećni da pobede u, recimo, dve utakmice.

PIŠE: Emir Fulurija


tagovi

NBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara