Dostupni linkovi

Ukrajina se sprema za novu rusku ofanzivu, Rusija odbacuje optužbe za silovanja


Pripadnici proruskih trupa pregledavaju ulice u južnom lučkom gradu Mariupolju, Ukrajina, 7. aprila 2022.
Pripadnici proruskih trupa pregledavaju ulice u južnom lučkom gradu Mariupolju, Ukrajina, 7. aprila 2022.

Ukrajina je molila za više oružja sa Zapada kako bi joj pomogla da okonča opsadu Mariupolja i odbrani očekivanu rusku ofanzivu na istoku, pošto se pojavilo sve više izvještaja o silovanju i brutalnosti nad ukrajinskim civilima od strane ruskih snaga.

Pripadnici proruskih trupa pregledavaju ulice u Mariupolju, Ukrajina, 7. aprila 2022.
Pripadnici proruskih trupa pregledavaju ulice u Mariupolju, Ukrajina, 7. aprila 2022.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u televizijskom obraćanju kasno u ponedeljak da bi Rusija mogla da pribjegne hemijskom oružju dok je gomilala trupe u istočnom regionu Donbasa za novi napad na luku Mariupolj, gdje se vjeruje da je na hiljade poginulo pod višesedmičnom opsadom.

"Kada je u pitanju neophodno oružje, mi i dalje zavisimo od zaliha, od naših partnera. Nažalost, ne dobijamo onoliko koliko nam je potrebno da brže okončamo ovaj rat... Konkretno, da ukinemo blokadu Mariupolja", rekao je on.

Prvi lider Evropske unije koji se lično susreo sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom otkako je pokrenuo, kako je rekao, "specijalnu operaciju", austrijski kancelar Karl Nehamer, rekao je poslije razgovora u Moskvi u ponedeljak da se ofanziva na istoku "sprema na masivnoj skali".

Buča poslije zločina
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Nakon što je pretrpjela velike gubitke i povukla snage iz predgrađa Kijeva, Rusija je okrenula pogled ka Donbasu, gdje zahtijeva da Ukrajina ustupi kontrolu separatističkim borcima. Zauzimanje Mariupolja bi omogućilo Moskvi da pokuša da opkoli glavne ukrajinske snage na istoku.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je u utorak 12. aprila da je osim pokušaja da preuzmu kontrolu nad Mariupoljom, ruske snage također imaju namjeru da zauzmu Popasnu, grad udaljen više od dva sata vožnje zapadno od Luganska, i bili bi spremni da pokrenu ofanzivu u pravcu Kurahova, u oblasti Donjecka.

Video-dnevnik iz Mariupolja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:00 0:00

Ukrajinska vojska je saopštila da su njene trupe odbile napade i u oblastima Luganska i Donjecka, uništivši četiri tenka, pet oklopnih vozila, 26 vozila i osam neprijateljskih artiljerijskih sistema. Takođe je saopšteno da su njene snage oborile ruski avion, dva helikoptera i četiri drona.

Napuštanje ruskih snaga iz predgrađa Kijeva iznijelo je na vidjelo potresne optužbe o ratnim zločinima, uključujući pogubljenja i silovanja civila. Moskva odbacuje optužbe kao ukrajinske i zapadne provokacije i optužuje ukrajinske snage za seksualno nasilje.

Ukrajina istražuje na hiljade zločina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:49 0:00

Visoki zvaničnik UN-a Sima Bahous rekao je Vijeću sigurnosti u ponedjeljak da, iako se sve optužbe moraju nezavisno istražiti, "brutalnost koja je prikazana prema ukrajinskim civilima podigla je sve crvene zastave".

"Sve češće slušamo o silovanju i seksualnom nasilju", rekla je ona.

Kateryna Cherepakha, predsjednica grupe za ljudska prava La Strada-Ukrajina, rekla je Vijeću putem videa: "Znamo i vidimo - i želimo da čujete naše glasove - da se nasilje i silovanje sada koriste kao oružje rata od strane ruskih osvajača u Ukrajini ".

Zamjenik ruskog ambasadora u UN-u negirao je te optužbe i optužio Ukrajinu i saveznike za "jasnu namjeru da ruske vojnike predstave kao sadiste i silovatelje".

Rusko ministarstvo odbrane saopšilo je da su Sjedinjene Države naložile ukrajinskoj vladi da sije lažne dokaze o ruskom nasilju nad civilima uprkos onome što je ocijenilo kao "mjere Moskve bez presedana za spašavanje civila".

"Sjedinjene Države, koje imaju dugogodišnje iskustvo u organiziranju provokacija s ljudskim žrtvama, nastavljaju svoju kampanju stvaranja i promoviranja lažnih 'dokaza'", saopštilo je ministarstvo.

Zamjenik ukrajinskog premijera optužio je Rusiju da u zatvorima na ruskoj teritoriji drži civile, uključujući novinare, aktiviste i izabrane zvaničnike.

Oleksander Pavlyuk, guverner Kijevske oblasti, rekao je da će biti potrebno oko godinu dana da se područje koje su okupirali Rusi očisti od mina kada se povuku.

Pritisak SAD-a

Putin bi se u utorak trebao sastati s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini i zapadnim sankcijama, izvještavaju novinske agencije u Rusiji i Bjelorusiji. Bjelorusija je ključna za stacioniranje ruskih snaga.

Sjedinjene Države su pokušale da izvrše pritisak na Putina da povuče svoje snage zabranom ruske nafte i gasa i ohrabrujući saveznike da ih slijede.

Ali svjetske sile, uključujući Kinu i Indiju, suzdržale su se od sankcioniranja Rusiji. Privučena velikim popustima na naftu, Indija je kupila više ruske sirove nafte od početka invazije 24. februara nego što je to činila cijele prošle godine, pokazuju podaci koje je prikupio Reuters.

U video pozivu, američki predsjednik Joe Biden rekao je indijskom premijeru Narendru Modiju "veoma jasno da nije u njihovom interesu" da povećaju oslanjanje na rusku energiju, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Tokom kratkog dijela razgovora otvorenog za novinare, Modi je rekao da je u nedavnim razgovorima s Rusijom predložio da Putin i Zelenski vode direktne pregovore.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva neće pauzirati borbu za bilo koju novu rundu mirovnih pregovora, koja je posljednji put održana 1. aprila.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da se rusko granatiranje nastavilo u Donbasu, ali su ukrajinske snage uzvratile na nekoliko napada i uništile ruske tenkove, vozila i artiljerijsku opremu.

Guverner drugog istočnog regiona, Luganska, rekao je ukrajinskoj televiziji da se granatiranje povećava iz dana u dan i pozvao sve civile da se evakuišu.

Francuska je šest ruskih agenata koji se predstavljaju kao diplomate proglasila personama non grata nakon što je istraga domaćih obavještajnih službi zaključila da rade protiv francuskih nacionalnih interesa.

XS
SM
MD
LG