SKANDAL, UKRAJINCI SUSPENDOVALI ŠAMPIONKE U ŠAHU: Nisu htele da potpišu diskvalifikaciju RUSA i BELORUSA
Foto: Printskrin/instagram

pritisak

SKANDAL, UKRAJINCI SUSPENDOVALI ŠAMPIONKE U ŠAHU: Nisu htele da potpišu diskvalifikaciju RUSA i BELORUSA

Ostali sportovi -

Sestre Ana i Marija Muzičuk na udaru jer nisu želele da onemoguće takmičenje svojim kolegama

Šahovske velemajstorke, sestre Ana i Marija Muzičuk izbačene su iz regionalne Lavovske šahovske federacije (LOSHF) jer su odbile da potpišu dokument u kojem podržavaju suspenziju ruskih i beloruskih sportista, piše RT Sport.

Ana Muzičuk, Marija Muzičuk
foto: Printskrin/instagram

LOSHF je poslao pismo predsedniku Ukrajinske šahovske federacije Viktoru Kapustinu sa zahtevom da zahteva od Međunarodne šahovske federacije (FIDE) da izbaci Šahovske federacije Rusije i Belorusije iz te organizacije. Zatraženo je i da se zabrani učešće ruskim i beloruskim šahistima na svim turnirima pod okriljem FIDE. U pismu se takođe traži da predsednik FIDE Arkadij Dvorkovič, inače Rus, podnese ostavku zbog navodne povezanosti sa „krvavim diktatorom“ Vladimirom Putinom.

Sestre Muzičuk, Ana i Marija, odbile su da potpišu kolektivno pismo, nakon čega je regionalna federacija odlučila da prekine saradnju sa njima. Obe sestre rođene su Lavovu.

„Članovi predsedništva, poznate velemajstorke Ana Muzičuk i Marija Muzičuk nisu potpisali niti podržale ovo pismo. S tim u vezi, a u skladu sa odlukom prezidijuma od 4. aprila 2022. godine, LOSHF okončava saradnju sa šahistkinjama i pokreće postupak za njihovo isključenje iz predsedništva i članstvo u savezu“, navodi se u saopštenju Saveza.

Marija Muzičuk je svetska šampionka iz 2015. u klasičnom šahu. Ana Muzičuk je trostruka svetska šampionka za žene (dva puta u blic i brzopoteznom šahu). Nije prvi put da su sestre Muzičuk dospele na naslovne strane zbog zauzimanja principijelnog stava. Godine 2017. najavile su da neće igrati u Saudijskoj Arabiji zbog odnosa te zemlje prema ženama, što znači da je Ana Muzičuk propustila priliku da odbrani dve titule u brzopoteznom šahu. Ona je krajem februara osudila specijalnu intervenciju ruske vojske u Ukrajini.

Šahisti iz Rusije i Belorusije mogu da se takmiče na turnirima FIDE, ali ne smeju da imaju nacionalna obeležja.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track