Vesti

0

Putin čestitao Vučiću, razgovarali i o Ukrajini i gasu

Autor: SA

Izvor: Beta

Putin čestitao Vučiću, razgovarali i o Ukrajini i gasu

Izvor: Beta/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je čestitao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na "ubedljivoj pobedi na predsedničkim izborima i na veoma značajnoj pobedi Srpske napredne stranke (SNS) na parlamentarnim izborima", saopštio je Vučićev kabinet.

U telefonskom razgovoru Vučić je upoznao predsednika Putina sa teškoćama sa kojima se Srbija suočava prilikom uvoza sirove nafte i izrazio uverenje da će rukovodstva Gaspromnjefta i Srbije, kao i partneri iz EU, naći izlaz iz takve situacije.

Dvojica predsednika su, dodaje se u saopštenju, konstatovali da "dugogodišnji ugovor za gas, koji je imala Srbija, ističe 31. maja i da je neophodno u najkraćem vremenskom periodu pokrenuti razgovore o ceni, količinama i drugim uslovima nabavke ovog, za Srbiju, važnog energenta".

Ruski predsednik je informisao predsednika Srbije "o događajima u Ukrajini i razlozima kojima se Rusija rukovodila za sprovođenje, kako je predsednik Putin rekao, operacije u Ukrajini, a predsednik Vučić se pozvao na, predsedniku Putinu već dobro poznate stavove Srbije, i zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost, izrazivši nadu da će se sukob u Ukrajini okončati u najkraćem periodu", dodaje se u saopštenju.

Putin i Vučič u razgovoru su konstatovali da je trgovinska razmena Rusije i Srbije u 2021. i u prva dva meseca 2022. godine zabeležila rast, što je ocenjeno kao "dobar znak uspešne saradnje".

Putin je izrazio uverenje da će Srbija i Rusija sačuvati istinski prijateljske odnose, a Vučić je, zahvalivši na čestitkama, rekao da će Srbija nastaviti da vodi politiku evropskog puta, uz očuvanje svojih iskrenih i tradicionalnih prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR