Nejt Volters i Maodo Lo (©Star Sport)
Nejt Volters i Maodo Lo (©Star Sport)

Nikad bliža pobeda u Berlinu: Zvezdi falila koncentracija, presudila dva ofanzivna skoka Albe

Vreme čitanja: 7min | pet. 25.03.22. | 22:03

Delov i Lamers prve poene na utakmici postigli u ključna dva minuta do kraja, Dobrić trojkom vratio nadu koja nije dugo trajala

Ni posle sedam godina Crvena zvezda nije uspela da savlada Albu. Sedmi poraz u nizu – najduži Zvezdin niz neuspeha uz onaj protiv Barselone –, a ovog puta ekipa Dejana Radonjića bila je nikad bliža brejku u Berlinu. No, bez obzira na sve što se dešavalo u 38 minuta košarke, nedostatak koncentracije u 120 sekundi do isteka vremena doneo je prevagu u korist domaćina - 74:70 (24:15, 13:20, 21:22, 16:13).

Bio je brejk u velelepnoj berlinskoj dvoranani na vrhovima prstiju košarkaša Crvene zvezde. Sve je palo u vodu zbog dva ofanzivna skoka Maltea Delova i Bena Lamersa, odnosno njihovih poena koji su direktno uticali na ishod utakmice. Interesantno, obojica su svoje prve poene u utakmici postigli tako što su vratili loptu u koš nakon promašaja svojih saigrača... Delov je vratio Lamersov promašaj i čini se da odbrana Crvene zvezde nije bila preterano fokusirana na njega, da bi Lamers to učinio posle neuspešnog pokušaja ponajboljeg igrača Albe večeras Džejlena Smita. Domaćin je tada otišao na +5 (72:67), a posle ofanzivnog faula Luke Mitrovića nije uspeo da ode još neki korak dalje. Maodo Lo, koji je ponovo blistao kada je na drugom kraju parketa jedini regionalni predstavnik u Evroligi, nije bio siguran sa distance, što je Ognjen Dobrić iskoristio da trojkom bar nakratko vrati nadu. No, istu je definitivno ugasio Luk Sikma sa dva realizovana slobodna bacanja uz 22 sekunde na semaforu. Dejan Radonjić je odmah tražio minut odmora, spremio akciju, ali Nejt Volters nije bio precizan. I to je bio kraj.

Izabrane vesti

Šteta. Velika šteta jer je Crvena zvezda zaista bila nadomak prekida Albine serije pobeda u međusobnim susretima i brejka koji bi je stavio u dobru poziciju za četvrtfinale, tri utakmice pre kraja ligaškog dela. Ovako, posle trijumfa Makabija nad Realom i Monaka nad Baskonijom sada na Malom Kalemegdanu gledaju isključivo ka narednom protivniku - Bajernu. Jer, minhenski sastav pod komandom Andree Trinkijerija jedini je sada dostižni takmac, sa samo pobedom više od Zvezde. Doduše i dve utakmice manje. Zvezda je sada u teškoj poziciji i posle ovog poraza realnije je da se okrene Jadranskoj ligi, uzimajući u obzir potrošnju cele ekipe od osvajanja Kupa Radivoja Koraća i devet utakmica za mesec dana. A, tek treba da se igra najbitniji deo sezone...

Kod Crvene zvezde Volters je imao 18 poena, uz pet asistencija. Daleko najbolje raspoloženi pojedinac u redovima beogradskog sastava koji je celu utakmicu držao nivo. Kalinić je i pored 13 poena (5/12 iz igre, 0/3 za tri) ponovo delovao iscrpljeno, a večeras je odigrao još 34 minurta! Poen manje ubacio je Dobrić, dok je Davidovac imao 11 poena uz četiri skoka. Luka Mitrović je posle važne uloge u pobedi nad Cibonom večeras bio u minus fazi. Samo pet poena za gotovo 22 minuta, uz 3/8 sa linije slobodnih bacanja i jednim pogotkom iz igre. Nikola Ivanović takođe nije imao svoje veče, bez realizacije iz igre uz tri izgubljena poseda... Manjak njihovih poena ozbiljno je skratio Zvezdine napadačke mogućnosti, a kada nije hteo šut, uz padove u koncentraciji, bolje verovatno nije moglo.

Nije iznenađujuće to što je Crvena zvezda prvu deonicu otvorila sporije nego inače, bez dovoljno koncentracije i energije. Uz izostanke kapitena Branka Lazića i Ostina Holinsa, koji obično prave taj štimung na početku, Alba je bolje ušla u utakmicu. Sa znatno više inspiracije, a pre svega svežine došla je lako do dvocifrene prednosti koja je išla do maksimalnih +11 (28:17) na startu druge četvrtine.

Odmah je Alba počela da koristi visinsku prednost u gorostasnom Kumađeu koga je Smit u uvodna dva napada proigrao na identičan način – posle pika išlo je dodavanje za alej-up i laka zakucavanja. Kuzmić je imao velikih problema da se izbori sa deset centimetara višim centrom Albe, zbog čega je Radonjićeva ideja da uvede Mitrovića dovela do toga da se ubrzo na parketu nađe Sikma.

Bilo je očigledno još od ranih taktova susreta da je Crvenoj zvezdi potrebna iskra koja bi raspalila želju za borbom. Za borbu prsa u prsa bio je spreman samo Volters i zato je brzo stigao do osam poena. Kaliniću je umor zbog enormne potrošnje ponovo ostao bez svojih prepoznatljivih rešenja, njegov prvi šut za tri poena jedva je stigao do “prvog“ obruča, a brzo je postalo jasno da se trener Izrael Gonzalez posebno spremao za najboljeg igrača Zvezde jer su u nekim situacijama i trojica odbrambenih igrača bila na njemu kako bi ga sprečili da dođe do eventualnih lakih poena.

Maodo Lo i Nejt Volters (©Star Sport) Maodo Lo i Nejt Volters (©Star Sport)

Iz nedostatka boljih opcija, Zvezdini košarkaši su uzimali šuteve iz neizgrađenih pozicija što je dovelo da prvu četvrtinu završe sa svih šest promašaja za tri dok je potpuno drugačija slika bila na drugoj strani. Šuterske ruke Albinih igrača bile su lake kao pero i lopta ih je slušala, pogotovo Smita i Loa koji su igrali sa posebnim elanom. Upravo su pogoci sa distance pravili veliku razliku. Uz dobru kontrolu skokova što je i označeno kao jedan od bitnijih faktora ove utakmice.

Posle mekog ulaska u susreta i novih lakih Kumađeovih poena za 28:17 sve je počelo da se okreće u Zvezdinu korist. Vezanim trojkama Davidovca i Dobrića Zvezda je momentalno živnula, pa je ni hitac Smita nije izbacila iz takta. Da nije bilo silnih promašaja sa linije slobodnih bacanja – čak sedam za poluvreme (5/12), Mitrović 1/6 – gosti iz Beograda su i mnogo ranije mogli da naprave balans u rezultatu, ali su manjak poena sa crte uspevali da nadoknade pre svega daleko boljom odbranom nego na startu, a onda preko rastrčanog Voltersa čiji su prepoznatljive parabole ulazile kao kap, te trojkama Davidovca i Dobrića koji su na dva i po minuta pre kraja poluvremena doneli nakratko vođstvo. Alba je živela od poena Loa i Smita koji su do petnaestominutnog odmora imali 12, odnosno 10 poena, dok je kod Zvezde Volters imao 12, a Dobrić osam poena. Posle 0/6 Zvezda je u drugoj četvrtini šutirala 4/7 sa distance, a verovatno najzanimljiviji podatak bio je vezan za broj izgubljenih lopti domaćina. Čak 11, iz kojih su crveno-beli izvukli direktnih 16 poena!

-------------------------------

ALBA – CRVENA ZVEZDA 74:70 (24:15, 13:20, 21:22, 16:13)

Dvorana: Mercedes Benc, Berlin.

Sudije: Luiđi Lamonika, Medi Difala, Are Haliko.

ALBA BERLIN: Lamers 2, Smit 17, Šulte -, Nikić -, Kumađe 7, Timan -, Sikma 13 (9sk), Lo 22 (4sk, 4as), Da Silva 2, Delov 2, Matisek 2, Zusman 7.

CRVENA ZVEZDA: Vajt 4, Kuzmić 2, Volters 18, Mitrović 5, Ivanović 2, Kalinić 13, Dobrić 12, Simonović -, Marković 3, Lazarević -, Vudragović -, Davidovac 11.

-------------------------------

Bez obzira na to što je razlika bila daleko prihvatljivija, činjenica da je Sikma imao gotovo pasivnu ulogu u prvom delu budila je određenu brigu da bi mogao da bude mnogo opasniji u nastavku, jer je po prirodi tip igrača koji u Albi rešava utakmice. To se upravo i dogodilo jer je odigrao savršenu treću deonicu i ubacio devet poena bez promašaja iz igre (4/4). Jeste bolje Zvezda izgledala energetski i dolazila do lakih poena, ali ih je isto tako i davala protivniku. Dobru vest za prvoplasirani tim ABA lige predstavljalo je isključenje Kumađea zbog tehničke i nesportske u razmaku od minuta, a upravo je njegov nedozvoljeni faul nad Kuzmićem Zvezdi doneo maksimalnih +4 (57:53). Dva Kuzmićeva slobodna bacanja, pa Dobrićevo nabacivanje lopte na obruč i Zvezda je na minut do kraja četvrtine imala odličnu perspektivu. Ali, kako je došlo, tako je i otišlo jer je Zvezda sve prokockala za manje od 50 sekundi. Smit je u sledećem posedu ubacio trojku, da bi greška Ivanovića dovela Zusmana u poziciju da na sekund pre isteka vremena Albi vrati minimalnih 58:57. Što je najavilo završnicu na nož u kojoj je Alba izvukla pobedu.

Lo je imao 22 poena (7/15 iz igre, 3/7 za tri). Sikma je bio na skok do dabl-dabla uz 13 poena, od čega 11 u drugom poluvremenu. Smit je pobedi doprineo sa 17 poena (7/14 iz igre, 3/6 za tri) i tri asistencije. Alba je večeras nadskočila Zvezdu (36-26) uz čak 13 ofanzivnih skokova, dok Beograđanima nije mnogo značilo to što su rivala naterali na 15 izgubljenih poseda iz kojih su izvukli dobru porciju koševa.

Zvezdi predstoji odmor do ponedeljka kada u Beograd stiže Krka, a zatim slede gostovanja Bajernu u petak i Žalgirisu u nedelju.

Evroliga 32. kolo

Četvrtak

Efes - Olimpija Milano 77:83

/Micić 27 - Datome 14/

Makabi - Real Madrid 75:74

/Evans 19 - Jabusele 14/

Petak

Monako - Baskonija 78:68

/Tomas 16 - Piters 15/

Alba - Crvena zvezda 74:70

/Lo 22 - Volters 18/

Asvel - Olimpijakos 80:94

/Strazel 16 – Dorsi 21/

Barselona - Fenerbahče u toku

Otkazano

Uniks - Panatinaikos

Bajern - Zenit

CSKA - Žalgiris

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaAlba BerlinDejan RadonjićNikola KalinićNejt VoltersDejan DavidovacOgnjen DobrićLuka Mitrović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara