Najnovije vesti
Vesti Svet
Da li je najsmrtonosniji snajperista živ

MISTERIJA NAJSMRTONOSNIJEG SNAJPERISTE NA SVETU Živ ili mrtav: Došao je u Ukrajinu, pretio Putinu, a od tada od njega nema NI TRAGA NI GLASA

Veoma malo informacija je poznato o 40-godišnjem Kanađaninu Oliveru Lavinju Ortizu “Voliju”, “najboljem snajperu sveta”, koji je početkom marta otišao u Ukrajinu da se bori protiv ruske invazije i od tada se ne javlja.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Snajperista Foto: CBC News: The National, AP/ Evgeniy Maloletka / RAS Srbija
Snajperista

Živ ili mrtav – a njegova sudbina nije poznata – Voli se našao u središtu PR bitke između dve zaraćene strane, piše Marca.com. Prema Moskvi, navodno su ga ga ubile njene trupe u konfliktima u regionu nedugo nakon što se priključio ukrajinskoj odbrani. Ali, Kijev poriče izveštaje o njegovoj smrti.

Trenutno je činjenica samo to da niko nije čuo glas od Volija nekoliko dana i da je njegova sudbina trenutno nepoznata.

Kobna greška ga koštala života?

Dok zapadni mediji - “Njuz UK Ukrajina” i “Dejli mejl” – uveravaju da je on i dalje živ i da se bori protiv ruske invazije, "Rusija informa" je na "Tviteru" objavila da su ruske snage ubile Volija svega 20 minuta nakon što je krenuo u akciju u Marijupolju. Međutim tim stranih vojnika je na “Fejsbuku” objavio da “Voli ne operiše niti je operisao u Marijupolju”.

“Nepotvrđena smrt nije smrt”, istakla je grupa “Norman Brigade-Brigade Normande”.

Iako još nije potvrđeno, postoje izveštaji koji tvrde da je kanadski snajperista greškom odao svoj položaj Rusima ili oblast u koju su ga smestile ukrajinske snage. A njegov položaj je navodno bio lociran pored ruske armije koja je bombardovala područje, što je dovelo do njegove smrti.

Zvuči iznenađujuće da bi iskusni snajperista kao Voli počinio takvu banalnu grešku, ali mora se istaći da ruska armija koristi tehnologiju koja je, kako navodi Marca.com, daleko sofisticiranija od koju na Bliskom istoku koriste talibani i islamisti (iz sovjetske ere).

Pročitajte još

Ko je Voli?

Dok je donedavno radio u Kanadi kao programer, Voli je sa još trojicom kolega, bivših kanadskih vojnika, otišao 8.000 kilometara dalje u Ukrajinu da učestvuje u borbama. U zemlju je stigao 4. marta.

- Pre nedelju dana sam još programirao. Sada vadim protivtenkovske projektile iz skladišta za ubijanje ljudi... To je moja stvarnost trenutno - rekao je on početkom marta za “CBC njuz”.

O njemu je malo poznato, sem da je imao borbenog iskustva u Avganistanu i Iraku. Marca.com navodi da ga neki opisuju kao “rasistu” jer uživa da puca na islamiste, dok ga oni koji ga poznaju opisuju kao “mentalno nestabilnog”. U ukrajinskim medijima je označen kao “heroj” jer je ubio 11 ruskih vojnika otkako je ušao u zemlju, navodi portal.

Kanadski snajperista dolazi iz elitnog 22. kraljevskog kanadskog puka i bio je u sukobimaa u Kandaharu tokom rata u Avganistanu između 2009. i 2011. Nakon toga je 2015. otišao u Irak kako bi pomogao u borbi protiv snaga Islamske države.

"Želim da pomognem"

U Ukrajinu je došao nakon što je predsednik Volodimir Zelenski apelovao na međunarodnu zajednicu oružanih snaga da krenu u Istočnu Evropu i pridruže se ratnim naporima.

Volija, koji je kod kuće ostavio suprugu i jednogodišnjeg sina, kontaktirao je prijatelj koji pomaže u organizovanju “neutralnih konvoja humanitarne pomoći” u okupiranom regionu Donbas na jugoistoku Ukrajine. Trenutak kada je odgovorio na poziv da se pridruži ukrajinskim dobrovoljačkim snagama opisao je kao kad "vatrogasac začuje zvono uzbune".

Njegova supruga je rekla da mu je nevoljno dopustila da ode, kao i da bi ga zadržavanje kod kuće bilo za njega “kao da je u zatvoru”.

- Želim da im pomognem... Moram da pomognem jer ovde ima ljudi koji su bombardovani samo zato što žele biti Evropljani, a ne Rusi. Idem tamo iz humanitarnih razloga - objasnio je Voli.

"Putin će platiti"

Voli je bio sakriven visoko iznad ulica Kijeva u tajnom kutku spreman da dočeka prvog ruskog osvajača kojeg vidi metkom iz svoje puške kalibra .338.

- Ne sviđa mi se ideja da pucam u bilo koga. Ali kada dođe vreme da pritisnem okidač, neću oklevati - rekao je on za Dejli mejl u ekskluzivnom telefonskom intervjuu.

Voli je poznat kao najsmrtonosniji snajperista na svetu i vest o njegovom angažovanju u ratu u Ukrajini je izazvala veliku pažnju.

- Ako Putin zaista želi Kijev, moraće da plati ogromnu cenu. Niko neće Ruse ovde i svi će se odupreti. Šteta koju možemo da im nanesemo biće luda. Izgubiće toliko života da će biti kao još jedan Staljingrad - rekao je on.