Zvezdini skauti u Nigeriji (Privatna arhiva)
Zvezdini skauti u Nigeriji (Privatna arhiva)

Početak moderne ere u Crvenoj zvezdi: Skauti “kopali talente” po Nigeriji, šestorica su plan za leto

Vreme čitanja: 3min | sre. 23.03.22. | 17:12

Trojica Zvezdinih skauta proveli dve nedelje u najmnogoljudnijoj zemlji Afrike i na Marakanu doneli spisak od desetak fudbalera

Značajan iskorak napravila je Crvena zvezda proteklih sezona na polju rezultata – što osvajanjem četiri titule u nizu, što konstantnim igranjem na evrosceni – ali da bi crveno-beli sačuvali status srpskog šampiona, a samim tim bili u boljoj poziciji da produže niz učešća u grupnim fazama evropskih takmičenja, moraće sportski sektor da koristi sve raspoložive resurse, prati i ugleda se na najjače svetske klubove. Zvezda je počela da hvata korak sa vremenom. Više nije miljama udaljena od Evrope i nije samo na papiru njen deo. Odlučila je da podigne segment od koga žive brojni klubovi – skauting.

Klupsko rukovodstvo Crvene zvezde poslalo je tročlanu delegaciju u Nigeriju da podrobnije istraži tržište, uveri se na licu mesta u kvalitete igrača iz tamošnje Superlige i prisustvuje mini-turnirima. Tokom dvonedeljnog boravka na Crnom kontinentu, u zemlji od oko 220.000.000 stanovnika koja važi za rasadnik talenata, šef skauting sektora crveno-belih Marko Mitrović, Nikola Vračević i Miloš Manojlović obišli su Port Harkort, Enugu, Abudžu i Lagos i u Srbiju su se vratili sa spiskom od desetak imena koja figuriraju za Zvezdina letnja pojačanja.

Izabrane vesti

Opredelio se Zvezdin sportski sektor da krene od Nigerije, jer je ogromno i nedovoljno eksploatisano tržište za razliku od Senegala, Obale Slonovače ili Malija, gde pretežno francuski i belgijski timovi imaju dosta akademija. Tu bi crveno-beli bili “treća” ruka i morali bi više da se “otvore” za igrače, što sa Nigerijom nije slučaj. Došla je crveno-bela delegacija na polugotovo, pošto je Zvezdin domaćin i organizator turnira Uče Dominik napravio prvu selekciju. Izvršena je podselekcija od početnih 1.000 igrača i oformljeno je 15 timova, koji su se nadmetali na turniru u Port Harkortu.

Turnir u gradu od 6.000.000 stanovnika trajao je nedelju dana, timovi su igrali jedni protiv drugih, izvršena je dodatna selekcija i poslednjeg dana nadmetale su se četiri ekipe sastavljene od fudbalera koji su na svojim pozicijama ostavili najbolji utisak. Napravljena je i svojevrsna Ol-star utakmica – za 22 do 25 igrača – i Zvezdini skauti su “odvojili” nekoliko najboljih fudbalera koji su se najbolje pokazali u Port Harkortu, a njihov razvoj intenzivno će se pratiti u narednim mesecima. Po identičnom principu odabrana su i trojica - četvorica igrača u gradu Enuga.

Ispratila je Zvezdina delegacija utakmice nigerijske Premijer lige, bila je u poseti visokim zvaničnicima i čelnicima Saveza te afričke zemlje i u letnjim mesecima će se još jednom na licu mesta uveriti u kvalitete fudbalera koji su prošli filter i eventualno dopisati neko novo ime. Ideja srpskog šampiona je da potpiše ugovore sa šestoricom mladih igrača i Nigerije, i da po dvojica budu prosleđeni u Omladinski tim Crvene zvezde i Grafičara, odnosno još dvojica u prvi tim Grafičara. Imaju crveno-beli u planu da po ugledu na evropske velikane u Beogradu organizuju turnire i kampove za inostrane talente, te počnu sa praksom dovođenja stranaca u mlađe kategorije.

Počela je Crvena zvezda da menja strategiju, preračunali su se na stadionu “Rajko Mitić” i shvatili da im je isplativije da krenu u lov na mlade igrače i one koji ulaze u poslednjih šest meseci ugovora – po tom principu doveden Ohi – nego da se protegnu više no što su dugački za fudbalere iz najjačih evropskih liga koji su u silaznoj putanji. Pokušaće u Ljutice Bogdana da uvođenjem novih strategija dodatno smanje jaz u odnosu na finansijski moćne klubove iz vrha evropskog fudbala, učvrste poziciju i od Zvezde stvore sredinu prepoznatljivu po razvoju domaćih, ali i inostranih igrača.


tagovi

skautFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara