Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Boka Juniors izlazi na crtu zvanično najvećoj mušteriji

Vreme čitanja: 4min | ned. 13.03.22. | 23:03

Argentina: Đenovljani imaju ogromnu prednost u međusobnim duelima sa Estudijantesom, koja je ujedno i istorijska sa čak 64 utakmice koliko iznosi razlika u pobedama, što je maksimum jednog kluba u odnosu na drugog u AFA mečevima

Posle neuspeha protiv Urakana, Boka ove nedelje putuje u La Platu sa ciljem da promeni svoj trenutni status i ostvari pobedu koja će je vratiti u kvalifikacionu zonu. Đenovljani će noćas (01.30) na stadionu Horhe Luis Hirši odmeriti snage sa Estudijantesom, neporaženim liderom Grupe B, u utakmici koja važi za šesto kolo argentinskog Liga kupa.

Estudijantes je argentinska fudbalska institucija koja održava različita rivalstva sa klubovima iz svoje zemlje i Južne Amerike. Najistaknutiji derbi svakako je onaj koji se karakteriše kao Klasiko Platense protiv Himnasije i Esgrime, iako se na nacionalnom nivou ističu i njegovi obračuni protiv nekih od takozvane "velike petorke argentinskog fudbala". Posebnost - a na šetu Studenata - je u tome što protiv dva najtrofejnija kluba u zemlji ima najnepovoljnije rekorde u istoriji u zvaničnim mečevima prvenstvenih turnira fudbalskog saveza.

Izabrane vesti

Tim sa kojim se Boka suočavala najviše puta tokom svoje istorije, posle najvećeg rivala Rivera, bio je upravo Estudijantes de La Plata. Iako je ovo merenje napravljeno uzimajući u obzir utakmice koje su igrali i tokom amaterske faze, ukupno su odigrali 201 meč jedan protiv drugog na zvaničnim turnirima Prve lige. Od toga Đenovljani su slavili 109 puta, dok Studenti imaju znatno manje uspeha sa samo 45 susreta rešenih u svoju korist, a preostalih 47 okršaja završeno je nerešenim ishodom. Ova statistika pruža Boki Juniors ogromnu prednost u međusobnim duelima, koja je ujedno i najveća u istoriji Primere sa čak 64 utakmice koliko iznosi razlika u pobedama, što je maksimum jednog kluba u odnosu na drugog u AFA mečevima.

01.30: (3,05) Estudijantes (2,90) Boka Juniors (2,45)

Što se tiče rivaliteta na južnoameričkom nivou, sukobi protiv Nasionala i Penjarola, oba iz Urugvaja, ističu se po svojim istorijskim utakmicama u ključnim slučajevima u različitim izdanjima Kopa Libertadores i drugih kontinentalnih turnira, još od šezdesetih godina prošlog veka. Pored toga izgradio je Estudijantes znatna rivalstva sa još dva argentinska kluba, kao što su Independijente i Rasing Klub.

Uprkos toj razlici u međusobnim duelima, Boka Juniors je poražena u jedina dva finala u kojima su se kroz istoriju susretala sa Estudijantesom, u finalu Primere 2006. godine sa 2:1 i Kupu Republike sada već davne 1945. kada je bio 1:0 za tim iz La Plate.

Tim sa Bombonjere u prethodnom kolu je pretrpeo prvi neuspeh u dosadašnjem izdanju Liga kupa. Ekipa predvođena Sebastijanom Bataljom dolazi posle neočekivanog poraza kod kuće od Urakana, što ih je dovelo do petog mesta na tabeli sa osam osvojenih bodova. Ipak, ovog vikenda imaju obavezu da se oporave na teškom gostovanju i ništa manje protiv lidera prvenstva.

Počevši od proba koje je sproveo na treninzima, Batalja razmatra mogućnost da uvede četiri izmene u odnosu na duel sa Globusom prošlog vikenda. Na prvom mestu, Frank Fabra, ključan u Bokinoj odbrani, zameniće Agustina Sandeza posle izdržane suspenzije. I u veznom redu će doći do promena, umesto Hormana Kampuzana, na teren će Kristijan Medina, koji će se pridružiti Polu Fernandezu u osnovi formacije. Isto tako, zbog povrede i odsustva Oskara Romera, sve ukazuje da će na njegovom mestu nastupiti Aron Molinas.

Možda će najveći udarac pretrpeti napadačka linije Boke, sada i zvanično bez Darija Benedeta kome je potvrđena povreda mišića kvadricepsa, dok se Luis Vaskez pojavljuje kao kandidat da bude isturena devetka Đenovljana, dok će nešto povučenije delovati Sebastijan Vilja, umesto Nikolasa Orsinija.

Za tim Estudijantesa nema odmora, ni slobodnih dana u mesecu martu. I pored gustog rasporeda za sada se Studenti odlično drže. Bez poraza su u prvenstvu sa četiri pobede i jednim remijem iz proteklog kola na gostovanju Velez Sarfildu i sa 13 bodova vodeći su sastav u Grupi B, tri boda iznad drugoplasiranog Kolona. Ipak, ono najvažnije za tim iz La Plate je što uspeva da održi prvu postavu bez povreda.

U tom smislu, i uprkos tome što je igrao u sredu, ideja Rikarda Zjelinskog je da zadrži bazu startera. Ipak, popularni Rus analizira tri promene, ali će to definisati u poslednjem trenutku uzimajući u obzir oporavak igrača. Strategu je ponovo na raspolaganju Emanuel Mas, ali pored njega tu su i Manuel Kastro i Horhe Morel koji bi mogli da se nađu u početnom sastavu, koji će se ponovo formirati u formaciji 4-4-2. Teško da će se odmoriti Horhe Rodrigez i Agustin Rogel, koji su nosioci igre, iako im sredinom naredne nedelje predstoji revanš duel sa Evertonom iz Vinja del Mara u poslednjoj rundi kvalifikacija za grupnu fazu Kopa Libertadores. Estudijantes je prvi meč u Čileu dobio minimanim rezultatom i golom Matijasa Pelegrinija.

Biće ovo zanimljiva utakmica, naročito što nas narednog vikenda očekuje „Fecha de Clasicos“ iliti kolo Klasika u kojem se ovi timovi sastaju sa svojim tradicionalnim rivalima. Treba napomenuti da je poslednji put kada je Estudijantes ugostio Boku Juniors sredinom avgusta prošle godine, zabeležio minimalnu pobedu golom Fabijana Noguere.

LIGA KUP ARGENTINE – 6. KOLO

Petak

Arsenal Sarandi - Velez 0:0

Subota

Platense - Patronato 1:2 (0:1)

/Kanteros 79 - Mosević 44, Kastro 72/

Aldosivi - Tigre 1:0 (0:0)

/Meli 88/

Urakan - Godoj Kruz 1:3 (1:1)

/Kandija 1 - Bulaude 6, Rodrigez 50, Oheda 84/

Sarmijento - Njuels 2:2 (0:1)

/Toledo 57, Tores 68pen - Garsija 43, Sforca 66/

Rosario - Barakas 1:3 (1:0)

/Ruben 34pen - Arse 56, Sepulveda 65, Kastro 86/

Nedelja

Taljeres - San Loenco 0:1 (0:1)

/Gordiljo 35/

Lanus - Kolon /u toku/

Union - Banfild /u toku/

23.15: (1,30) River Plejt (5,00) Himansija La Plata (9,00)

Ponedeljak

01.30: (3,05) Estudijantes (2,90) Boka Juniors (2,45)

23.15: (3,10) Atletiko Tukuman (3,20) Rasing (2,25)

Utorak

01.30: (2,40) Argentinos Juniors (3,10) Defensa i Hustisija (2,95)

01.30: (2,05) Independijente (3,15) Kordoba Santijago (3,60)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Liga kup ArgentineestudijantesBoka juniors

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara