Izvor: B92

Epidemiološka situacija se poboljšava, mnoge zemlje popuštaju mere i ublažavaju uslove za ulazak i sve ukazuje da je na vidiku uspešna turistička sezona, u kojoj ćemo svi moći slobodnije da putujemo. Ipak, trenutna situacija u Ukrajini utiče na sve sfere na globalnom nivou, pa će se sasvim sigurno odraziti i na turizam. Ono što je sasvim izvesno već sada jeste da će veće cene goriva usloviti i skuplje aranžmane.

Poslednjih dana je primećeno blago usporavanje u rezervacijama u Evropi, a otkazivanja aranžmana još uvek nije uzelo maha.

Želeli smo da saznamo kakva je situacija kod nas i u srpskim turističkim agencijama i da li ima otkazivanja rezervacija, ali čini se da je za sada situacija mirna.

Iz turističkih agencija kažu da nisu primetili da je došlo do pada rezervacija niti do otkazivanja istih zbog situacije sa Ukrajinom.

Naprotiv, zbog povoljne epidemiološke situacije koja je uzrokovala popuštanje mera i sve više zemalja, agencije su zadovoljne kako se stvari trenutno odvijaju po pitanju rezervacija.

Stale rezervacije – turistička sezona u problemu?; "Nadamo se"

"Situacija za naše tržište nikad nije bila bolja i imamo u ponudi hotele koje pre nismo imali, jer rusko tržište masovno otkazuje zakupe, pa je većina hotelijera sada priklonjena nama i sa većim popustom možemo dobiti hotele koje ranije nismo", rekla nam je Maja Mladenović iz Barcino toursa.

I sami putnici veruju da će se situacija u Ukrajini uskoro stabilzovati.

"Putnici su zaista razumni, veruju da će se situacija smiriti i da će svoje odmore iskoristiti i bojazni nema", kaže ona.

Cena goriva - veće cene aranžmana

Iz Udruženja turističkih agencija Srbije za B92.net kažu da što se tiče kraćih odmora i izleta po evropskim zemljama nema značajnih promena pogotovo sada kada se otvaraju još neke zemlje koje su ukinule ograničenja.

"Mislim da tu neće biti promena. Ali mislim da će biti promena verovatno u cenama. Zbog cena goriva ne možemo više da računamo na stare cene prevoza i onda se sve povećava i prevoz, smeštajni kapaciteti, hranu", rekla nam je Ana Ječmenica.

Poljaci otkazuju rezervacije; "To nije dobro

Usporavanje rezervacija za Tursku

Međutim, ono što bi možda da postane obrazac možda u narednom periodu, a što trenutno nije previše zastupljeno jeste što u Udruženju turističkih agencija Srbije primetili usporavanje rezervacija za letovanja u Tursku i nekoliko otkaza aranžmana.

"Otkad je eskalirala situacija u Ukrajini, primetili smo da se aranžmani za Tursku skoro ni ne traže više i nekoliko kolega je javilo da su imali otkaze aranžmana za Tursku iako su to letovanja, koja treba da se dogode u junu, julu, avgustu."

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.