Dostupni linkovi

Zastupnički dom SAD odobrio 13 milijardi pomoći Ukrajini


Zgrada američkog Kongresa
Zgrada američkog Kongresa

Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao je 13,6 milijardi dolara pomoći Ukrajini, suverenoj državi koja se suočava sa invazijom Rusije.

Pomoć Ukrajini ima za cilj da pomogne u jačanju njene vojske i pruži humanitarnu pomoć građanima, uključujući preko 1,5 miliona izbjeglica koje već traže sigurnost u inostranstvu.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi naznačila je da će 13,6 milijardi vjerovatno biti samo dio mnogo šireg napora da se pomogne.

"Svi ćemo morati učiniti više", da pomognemo Ukrajini u narednim sedmicama ili mjesecima i dugoročno kako bismo pomogli obnovi, rekla je Pelosi novinarima.

Dom je također usvojio zakon sa 414 za i 17 protiv za zabranu američkog uvoza nafte iz Rusije ali i drugih energenata kao odgovor na napad na Ukrajinu. Petnaest republikanaca i dvoje demokrata protivilo se toj mjeri.

Usvajanje tog zakona uslijedilo je dan nakon što je američki predsjednik Joe Biden iskoristio svoje izvršne ovlasti i uveo takve zabrane.

Predsjednica Odbora za izdvajanja Predstavničkog doma Rosa DeLauro rekla je da povećava domaću potrošnju koja nije za obranu za 6,7 posto u odnosu na prošlu godinu, što je najveći rast u četiri godine.

Paket pomoći Ukrajini, rekla je predsjednica odbora za izdvajanja Rosa DeLauro, "pomoći će ukrajinskom narodu u očajnom trenutku".

Republikanci su također pozdravili tu mjeru što je rijedak prikaz dvostranačja u duboko podijeljenom Kongresu.

Bez struje i vode život pod opsadom u Mariupolju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG