Kikinda: Stevan Kojić 24. laureat nagrade "Sava Šumanović" 1Foto: Terra Kikinda

Nagrada „Sava Šumanović“ za domete u likovnoj umetnosti pripala je ove godine multimedijalnom umetniku Stevanu Kojiću, a uručena mu je na Novosadskom sajmu, u okviru 26. Međunarodne izložbe „Art ekspo“.

Kojić je 24. dobitnik ove prestižne nagrade, a dodeljena mu je na osnovu odluke žirija koji su činili Slavica Žarković, istoričarka umetnosti i kustoskinja Savremene galerije u Zrenjaninu, Vesna Latinović, menadžerka u kulturi i direktorka Galerije „Bel art“ u Novom Sadu, i Sava Stepanov, likovni kritičar iz Novog Sada.

„Pri donošenju odluke, žiri se rukovodio činjenicom da je Stevan Kojić jedan od najzapaženijih umetnika srednje generacije, da je već duži niz godina značajno prisutan na umetničkoj sceni i da se bavi kompjutersko-tehnološkom umetnošću koja je karakteristična u vremenu dominantne medijalizacije, koja uzrokuje nove i drugačije odnose među ljudima i sve više upravlja sudbinom čoveka našeg doba.

Pri tome, Kojić u svojim ostvarenjima na uzbudljiv i kultivisan način definiše jasne estetske i etičke potencijale svoje umetnosti“, kaže se, između ostalog, u obrazloženju žirija.

Nagrada je pokrenuta 1999. godine, u nameri da se u savremenom vremenu afirmiše delo jednog od najznačajnijih stvaralaca u istoriji srpske i jugoslovenske umetnosti i kulture, Save Šumanovića (1896-1942), koji je tokom prve polovine XX veka dosegao izuzetne umetničke domete slikajući u skladu sa duhom vremena u kojem je živeo.

Nagradu „Sava Šumanović“ pre Kojića zaslužili su Dragomir Ugren (1999. godine), Mrđan Bajić (2000), Zdravko Mandić (2001), Dušan Otašević (2002), Miodrag B. Protić (2003), Živko Grozdanić (2004), Milan Blanuša (2005), Mileta Podanović (2006), Balint Sombati (2007), Raša Todosijević (2008), Mira Brtka (2009), Vladimir Veličković (2010), Radomir Damnjanović Damnjan (2011), Zvonimir Santrač (2012), Olga Jevrić i Jerko Denegri (2013), Slobodan Kojić (2014), Čedomir Vasić (2015), Marija Dragojlović (2016), Rastislav Škulec (2017), Igor Antić (2018), Slavoljub Caja Radojčić (2019), Milenko Prvački (2020) i Uroš Đurić (2021).

Priznanje Stevanu Kojiću uručeno je u Auli Novosadskog sajma, u ambijentu postavke „Sekvence iz vojvođanske umetnosti XX veka“, noseće izložbe na kojoj su predstavljena dela novosadskih autora – Jovana Soldatovića, Jožefa Ača i Boška Petrovića.

Kikinda: Stevan Kojić 24. laureat nagrade "Sava Šumanović" 2
Foto: Terra Kikinda

Roditeljskom stazom umetnosti

Stevan Kojić je rođen 1973. godine u Kikindi, gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju.

Roditelji su mu poznati umetnici i profesori likovne umetnosti – Slobodan i Mirjana Kojić, pa je bilo sasvim očekivano da i on nastavi njihovim putem.

Diplomirao je i magistrirao na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, a već dugi niz godina je redovani profesor na katedri za Nove likovne medije Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Njegova osnovna interesovanja se kreću u polju istraživanja relacija umetnosti, društva, nauke i tehnologije kroz odnose: analogno-digitalno, biologija-tehnologija, ekologija-/ekonomija, low-tech-hi-tech, otvoreni-zatvoreni sistemi, vreme-prostor, virtualno-realno i drugo.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari