Dostupni linkovi

Mađarska štiti i interese Srbije, poručio Sjarto


Peter Sjarto
Peter Sjarto

Kada u Evropskoj uniji (EU) preduzimamo akcije protiv sankcija u energetskom sektoru, zastupamo ne samo mađarske nego i srpske interese, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sjarto (Péter Szijjártó).

Sjarto je to objavio na svom Fejsbuk nalogu, nakon što se u Beogradu sastao sa šefom diplomatije Srbije Nikolom Selakovićem.

Prema rečima mađarskog zvaničnika, najvažnije je da se transport prirodnog gasa i u Srbiju i u Mađarsku odvija nesmetano.

“Zavisni smo jedni od drugih, jer prirodni gas u Mađarsku stiže uglavnom iz Srbije. Kada u EU preduzimamo akcije protiv sankcija u energetskom sektoru, zastupamo ne samo mađarske nego i srpske interese Obećao sam kolegi (Selakoviću) da ću ovo nastaviti”, napisao je Sjarto.


Ministar spoljnih poslova Mađarske boravi u poseti Srbiji, gde je prisustvovao svečanosti povodom polaganja kamena temeljca za izgradnju fabrike stočne hrane UBM grupacije u Adaševcima na severozapadu Srbije.

Osim sa Selakovićem, susreo se i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Vučić je u objavi na Instagramu napisao da je imao “prijatan razgovor” sa mađarskim šefom diplomaitje.

“Samo partnerski, prijateljski i zajedno, možemo da pobedimo svetsku krizu”, napisao je Vučić.


Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je 3. marta da njegova zemlja neće staviti veto na sankcije Evropske unije Rusiji, jer je, kako kaže, jedinstvo 27-članog bloka najvažnije s obzirom na rat u Ukrajini koji je Kremlj pokrenuo krajem februara.

Orban, koga mađarska opozicija oštro kritikuje zbog prijateljskih veza sa Rusijom, naglasio je, kako je rekao, prilagođavanje odnosa zbog rata, ali je dodao da to ne bi trebalo da utiče na energetske sporazume.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara. Putin je pred invaziju priznao samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine.

Ekonomskom izolacijom i slabljenjem Rusije zapadni lideri pokušavaju da zaustave stradanja civila i razaranja u Ukrajini. Evropska unija je uvela tri paketa sankcija, Rusiju su sankcionisale i Sjedinjene Države, Velika Britanije i druge zapadne zemlje.

XS
SM
MD
LG