Svet

0

UŽIVO: Sirene za vazdušnu opasnost u Kijevu, EU proširila sankcije Rusiji i Belorusiji

Autor: IG

Izvor: Beta

UŽIVO: Sirene za vazdušnu opasnost u Kijevu, EU proširila sankcije Rusiji i Belorusiji

Izvor: Beta/AP/Visar Kryeziu

Rusi i Ukrajinci dogovorili su se jutros da će poštovati prekid vatre oko niza humanitarnih koridora za evakuaciju civila. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Kijevu jutros, četrnaestog dana ruske invazije, dok ukrajinska vojska jača odbranu oko ključnih gradova.

 

23:00 - Pentagon odbio transfer borbenih aviona u Ukrajinu 

Američke vlasti defitivno odbijaju ponudu Poljske o isporuci Ukrajini aviona MIG-29, saopštio je večeras Pentagon.
 
Poljske vlasti saopštile su da su spremne da hitno i besplatno premeste svoje avione MIG-29 u bazu u Ramštajnu u Nemačkoj i stave ih na raspolaganje administraciji SAD.
 
Ukrajina se nadala da bi kao pomoć u borbi protiv Rusije mogla da dobije borbene avione ruske proizvodnje, ukupno 70, koje imaju neke članice NATO, konkretno od Poljske 28 aviona MIG-29 a takođe avione istog tipa i avione SU-25 od Bugarske i Slovačke.
 
Kremlj je upozorio da bi to moglo da stvori "potencijalno opasan scenario".
 
"Obaveštajne službe veruju da bi prebacivanje (aviona MiG-29) u Ukrajinu moglo da se protumači kao preokret u konfliktu i dovelo do velike ruske reakcije čime bi se povećali izgledi vojne eskalacije sa NATO-om", izjavio je portparol američkog ministarstva odbrane Džon Kirbi (John Kirby).

 

18:26 - Putin razgovarao sa Šolcom o Ukrajini 

Predsednik Rusije Vladimir Putin obavestio je danas nemačkog kancelara Olafa Šolca o opcijama političko-diplomatskih napora "za zaštitu Donbasa", saopštio je Kremlj.
 
"U kontekstu razvoja situacije oko vojne operacije za zaštitu Donbasa ramotrene su opcije političko-diplomatskih napora, uključujući i rezultate treće runde pregovora ruske delegacije sa predstavnicima vlasti u Kijevu", saopštio je Kremlj.
 
Navodi se da je, pored toga, posebna pažnja posvećena humanitarnim aspektima situacije u Ukrajini.
 
Saopšteno je i da je predsedik Rusije informisao Šolca o organizovanju humanitarnih koridora za evakuaciju civila u rejonima ratnih dejstava.

 

18:10 - Nemački kancelar protiv isporuke borbenih aviona Ukrajini 

Nemački kancelar Olaf Šolc je danas rekao da ne podržava isporuku starih borbenih aviona MiG Ukrajini.

Poljska je sinoć ponudila da preda Sjedinjenim državama 28 borbenih aviona MiG-29 da bi ih Ukrajina koristila. Zvaničnici SAD rekli su da je taj predlog "neodrživ", ali će nastaviti konsultacije s Poljskom i drugim saveznicima u NATO-u.
 
Na pitanje da li bi Nemačka bila spremna da dozvoli takvu isporuku i da li se plaši da bi Nemačka bila uvučena u sukob isporukom aviona preko američke vazduhoplovne baze Ramštajn u Nemačkoj, kako je Poljska predložila za migove, Šolc je napomenuo da je Nemačka Ukrajini dala finansijsku i humanitarnu pomoć, kao i nešto oružja.
 
Dodao je da "moramo veoma pažljivo i konkretno razmatrati kako postupamo, a to svakako neće uključivati borbene avione".
 

18:00 - U napadu pogođena ukrajinska dečija bolnica i porodilište 

Ruski napad ozbiljno je oštetio dečiju bolnicu i porodilište u opkoljenom lučkom gradu Marijupolju, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici.

Pod ruševinama bolnice nalaze se zarobljeni ljudi i deca napisao je ukrajinski predsednik Vlodimir Zelenski na Tviteru gde je napad nazvao "zverskim".

 

Vlasti su saopštile da pokušavaju da utvrde koliko je poginulih i ranjenih osoba, kao i da je šteta ogromna.

 

13:10 - Kremlj: SAD vode ekonomski rat protiv Rusije, uskoro protivmere Moskve

Portaparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da SAD vode "ekonomski rat" protiv Rusije.

"SAD su proglasile ekonomski rat Rusiji i one vode taj rat", rekao je Peskov novinarima.

On je kazao da će vlasti Rusije za "nekoliko sati" utvrditi spisak sirovina za koje će biti zabranjen izvoz i uvoz u Rusiju kao odgovor na sankcije koje su joj uvele mnoge zemlje.

Na pitanje novinara koje će se sirovine naći na spisku, Peskov je samo rekao da će to utvrditi Vlada.

On nije želeo da odgovori koje će grane biti pogođene kontrasankcijama.

"Mi smo govorili da će biti uvedene kontrasankcije. I ti najrazličitiji spiskovi osmišljavani su i razrađivani još ranije", kazao je Peskov.

 

12:50 - Kremlj ocenio poljsku ponudu Migova-29 Ukrajini kao potencijalno opasan scenario

Kremlj je osudio danas predlog Poljske da prebaci svoje borbene avione MiG-29 Amerikancima kako bi posle bili poslati Ukrajini, ocenjujući da takav postupak stvara "potencijalno opasan scenario".

"To je vrlo nepoželjan i potencijalno opasan scenario", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je takođe osudio "ekonomski rat" koji su SAD objavile Rusiji.

Poljska je juče saopštila da je spremna da stavi svoje avione MIG-29 za koje je više puta od zemalja NATO molila Ukrajina, na raspolaganje SAD i pošalje u bazu NATO Ramštajn u Nemačkoj, odakle bi mogli da budu prebačeni Ukrajini.

SAD su ocenile da taj predlog "nije održiv", rekao je juče portparol Pentagona navodeći da bi takva akcija vojne pomoći Ukrajini u vreme ruske invazije na tu zemlju, dovela NATO u još složeniju situaciju.

 

11:55 - EU proširila sankcije Rusiji i Belorusiji zbog Ukrajine

Evropska dvadesetsedmorica odlučila je danas da proširi sankcije Moskvi i Minsku zbog ruske invazije Ukrajine, između ostalog isključivanjem tri beloruske banke iz međunarodne finansijske paltforme Svift, saopštilo je francusko predsedništvo Saveta EU.

Predstavnici zemalja članica EU su na sastanku u Briselu dodali imena ruskih zvaničnika i oligarha na svoju crnu listu i uveli nove sankcije usmerene na pomorski sektor, navelo je francusk predsedništvo na Tviteru.

Proširena je i lista tehnologije i dobara koji ne mogu biti izvezeni u Rusiju, i razjašnjenje restrikcije uvedene za kripto valute.

Zemlje G7 i EU prošle nedelje su objavile da nastoje da spreče Rusiju u nalaženju načina da izbegne zapadne sankcije koristeći kripto valute.

Od kada su SAD i njihovi zapadni saveznici uveli niz sankcija namenjenih  paralisanju bankarskog sektora i ruske valute posle invazije Ukrajine, kupovina kripto valuta u rubljama porasla je na rekordan nivo.

Mere usvojene danas a koje će stupiti na snagu posle zvaničnog odobrenja država i objave u Službenom glasniku EU, namenjene su da "zaokruže" sankcije koje je Unija usvojila poslednjih nedelja, navodi se u saoštenju.

Od ruske aneksije Krima 2014. godine EU je već uvela sankcije za 680 pojedinaca i 53 entiteta, kojima je zabranjen ulazak na teritoriju Unije i zamrznuta sredstva u EU.

Od kraja februara EU je takođe zamrzla sredstva ruske centralne banke koja se nalaze van Rusije, blokirala pristup ruskih finansijskih institucija evropskim tržištima kapitala, i isključila sedam ruskih banaka iz međunarodnog finansijskog sistema Svift.

EU je takođe zabranila svoj vazdušni prostor ruskim kompanijama, kao i  izvoz u Rusiju tehnoloških delova namenjenih za aero sektor.

 

11:40 - Sutra sastanak ministara spoljnih poslova Rusije i Ukrajine

Kijev je potvrdio da će se ministri spoljnih poslova Rusije i Ukrajine, Sergej Lavrov i Dimitri Kuleba, sutra sastati na marginama diplomatskog foruma u Antaliji, pa Moskva očekuje da će se sastanak zaista održati, izjavila je portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova.

"Verujemo da će se sastanak zaista održati jer je Ukrajina to potvrdila, pre svega zato što ga je inicirala Turska", rekla je danas Zaharova radiju Sputnjik.

Zaharova je dodala da se Rusija sprema za razgovor, ali da ne treba žuriti, te da Lavrov u Tursku putuje sutra, prenosi TASS.

Na sastanku bi trebalo da bude i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavašoglu.

 

11:35 - Kina šalje humanitarnu pomoć Ukrajini, i dalje se protivi sankcijama Rusiji

Kina će Ukrajini poslati humanitarnu pomoć uključujući hranu i dnevne potrepštine u vrednosti od pet miliona juana (791.000 dolara) iako se protivi uvođenju sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Žao Lidžian rekao je novinarima da će prva pomoć Crvenom krstu Ukrajine biti poslata danas, a dodatnu pomoć poslaće "što je pre moguće".

Žao ponovio da se Kina protivi sankcijama Rusiji rekavši da one nikada ne donose mir i bezbednost te da će samo izazvati ozbiljne probleme u ekonomijama.

Dodao je da će se trgovina između dve zemlje normalno nastaviti "u duhu međusobnog poštovanja, jednakosti i obostrane koristi".

Za rat u Ukrajini okrivio je SAD rekavši da Vašington nije adekvatno uzeo u obzir "legitimnu" brigu Rusije za bezbednost zbog širenja NATO.

 

11:05 - Sirene za vazdušnu opasnost u Kijevu, Rusi tvrde da su osujetili napad na Donbas

Ukrajinski generalštab ocenio je da ruske trupe napreduju sporije od očekivanog zbog jakog otpora u pojedinim delovima zemlje, javlja AP.

Žestoke borbe vode se i danas na istoku i jugu zemlje. U Lavovu, na zapadu Ukrajine, je za sada mirno.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je osujećena operacija napada na Donbas.

Portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je izjavio da je presretnuti dokument ukrajinske Nacionalne garde u kojem se izlažu planovi za višenedeljnu operaciju usmerenu na Donbas.

Evakuacija civila biće omogućena kroz šest humanitarnih koridora, izjavila je zamenica premijera Rusije Irina Vereščuk.

Dodala je da se vojska saglasila da se prekine vatra od 09.00 do 21.00 po lokalnom vremenu, prenosi TASS.

Predsednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Peter Maurer izrazio je danas nadu da će koridori početi da boilje funkcionišu.

Formiranje humanitarnih koridora i evakuacija civila nisu koji su ranije dogovoreni nisu uspeli nakon uzajamnih optužbi obe strane da se evakuacija sabotira i da vatra nije prekinuta.

 

10:15 - Postignut rusko-ukrajinski dogovor o nizu koridora za evakuaciju civila danas

Kako je navela, Moskva je potvrdila da se složila da će poštovati primirje od 9.00 do 21.00 po lokalnom vremenu ( 8.00 do 20.00 po srednjoevropskom vremenu) oko šest zona pogođenih borbama.

Definisani su koridori za evakuaciju civila iz Energodara ka Zaporožju na jugu Ukrajine, iz Izijuma za Lozov na istoku i iz Sumija za Poltavu na severoistoku, gde je juče jednim koridorom već izvučeno više hiljada civila.

Više koridora treba takođe da se uspostave za evakuaciju civila ka Kijevu iz više gradova koji su pod jakim vazdušnim udarima zapadno od glavnog grada, među kojima su Buča, Irpin i Gostomel.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR