Vesti

0

Vučić: Ima dovoljno i hrane i nafte, samo je pitanje cene

Autor: IG

Izvor: Beta

Vučić: Ima dovoljno i hrane i nafte, samo je pitanje cene

Izvor: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ima dovoljno hrane i nafte i da građani ne treba da žure sa kupovinom, a da je problem samo cena te robe.

On je rekao da je osnovni razlog zbog čega će biti zabranjen izvoz pšenice i brašna iz Srbije to što je u ponedeljak bilo zahteva da se izveze 200.000 tona pšenice na adinistrativnom prelazu Merdare i drugim.

"To nikad u istoriji nije zabeleženo, nemamo toliko kamiona da prevezemo tu količinu. Prava je pomama za žitaricama", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara na otvaranju fabrike stočne hrane u Adaševcima o posledicama na velike izvoznike najavljene zabrane izvoza pšenice, brašna, kukuruza i jestivog ulja.

Dodao je da će Vlada Srbije pratiti stanje na tržištu i da će imati mogućnosti da proceni da li ima dovoljno pšenice za domaće tržište, ali i "za Skoplje, Podgoricu ili Bijeljinu".

Istakao je da je izvoz jestivog ulja za tri dana porastao za 109 odsto.

Vučić je rekao da "imamo svega, soli, šećera, ulja brašna, pšenice, kukuruza i da ima više nego dovoljno za Srbiju".

Dodao je da je u rezervama 800.000 tona pšenice i 1,5 miliona kukuruza i da se sada rezerve proveravaju, kao i da nije kao ranije da jedno piše na papiru, a da je drugo stanje u skladištima.

On je rekao da će se "voditi računa i o velikim izvoznicima da ne izgube značajan novac".

 

Nafte ima za dva meseca da se ne uvozi, a za 17-18 dana stiže ogromna količina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da u rezervama ima nafte za dva meseca, ali da za 17-18 dana treba da stigne ogromna količina kako bi se napunile rezerve "do čepa".

"Imamo reterve nafte za dva meseca, a da ne kupimo više ni litar, što u svetu ima možda 10-20 zemalja. Za 17-18 dana treba da stigne ogromna količina nafte da napunimo rezerve do čepa", rekao je Vučić na pitanje novinara prilikom otvaranja fabrike stočne hrane u Adaševcima, da li su opravdani strahovi građana da su to male rezerve.

On je rekao da nafta iz Rusije koju koristi Srbija stiže u Omišalj u Hrvatskoj, ali da se plaši da ako se pojačaju vojne operacije ruske vojske da će pritisak Evrope biti veći da se zabrani njen izvoz.

Dodao je da se Srbija nalazi između Mađarske i Bugarske i da odluka bilo koje od njih može da je pogodi.

Naglasio je da se radi na diversifikaciji snabdevanja naftom, da će razgovarati i sa prestolonaslednikom Abu Dabija Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, ali da je problem dopremiti tu naftu.

Vučić je rekao da će cena dizela za poljoprivrednike ostati nepromenjena, a da se radi zaštite potrošača od previsoke cene goriva država odreći 20 odsto akcize, što je mesečni gubitak od 35 miliona evra.

"Ne daj bože da to (kriza) traje 12 meseci, to bi bio rashod od 420 miliona evra na koji država nije računala", rekao je Vučić.

Dodao je da nafta danas na berzama košta 131,8 dolara po barelu i da ne zna šta bi rekao ako cena nafte skoči na 200 dolara.

"Šta, da damo tri milijarde evra godišnje za subvenciju za naftu? Ko će to da zaradi", upitao je Vučić.

 

Istraživanja Faktor plus za opoziciju bolja nego što su realno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da opozicija ima manju podršku građana nego što su pokazala istraživanja agencije Faktor plus.

"To su (za opoziciju) bolji brojevi nego što su realno, nego oni ne uzimaju stvarna istraživanja", kazao je Vučić novinarima u Adaševcima kod Šida, komentarišući ocenu lidera Stranke slobode i pravde Dragana Djilasa da rejtinzi stranaka prema februarskim istraživanjima agencije Faktor plus nisu stvarni.

Prema istraživanju koje je list Blic objavio pre tri dana, podrška vladajućoj Srpskoj narodnoj stranci na parlamentarnim izborima je 53,4 odsto glasova, dok bi koalicija Ujedinjena Srbija imala 14 odsto podrške građana, SPS 10,1 odsto, koalicija Moramo pet odsto, koalicija NADA 3,9 odsto, stranka Zavetnici 3,6, a koalicija Suverenisti tri odsto.

Cenzus, od tri odsto, ne bi prešli koalicija Patriotski blok koja prema istraživanju ima podršku 2,1 odsto, Srpska radikalna stranka sa podrškom 1,8 odsto i Socijaldemokratska stranka sa 1,6 odsto podrške.

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Djilas najavio je u utorak na društvenim mrežama da će u četvrtak uveče objaviti "stvarne rezultate" stranaka i koalicija za parlamentarne i beogradske izbore, preneo je portal Danas.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR