Dostupni linkovi

Kina spremna da posreduje u ukrajinskoj krizi


Predsednik Kine Si Đinping
Predsednik Kine Si Đinping

Predsednik Kine Si Đinping rekao je u utorak da je njegova zemlja spremna da „aktivno radi” sa međunarodnom zajednicom u posredovanju u ratu u Ukrajini, ali nije ponudio detalje i ponovio svoje protivljenje zapadnim sankcijama Rusiji, prenosi CNN.

Tokom virtuelnog razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, Si je rekao da je situacija u Ukrajini „zabrinjavajuća“ i da je Kina „duboko ožalošćena zbog ponovnog izbijanja rata na evropskom kontinentu“, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva inostranih poslova.

„Kina će ostati u komunikaciji i koordinaciji sa Francuskom, Nemačkom i EU i, u svetlu potreba uključenih strana, aktivno će raditi zajedno sa međunarodnom zajednicom“, navodi se u saopštenju i dodaje da su svi napori „koji vode ka mirnom rešenju krize“ treba podržati.

Prema kineskom ministarstvu spoljnih poslova, Šolc i Makron su rekli da su njihove dve zemlje spremne da ojačaju komunikaciju i koordinaciju sa Pekingom u cilju promovisanja mirovnih pregovora.

Kina i Rusija dele strateški interes u suprotstavljanju Zapadu, ali invazija na Ukrajinu je stavila njihovo prijateljstvo na test, navodi CNN.

Kina nije direktno osudila napad Rusije niti joj uvela sankcije, ali takođe nije požurila dajoj pomogne nakon što je njena ekonomija pogođena sankcijama iz celog sveta, a stručnjaci kažu da su mogućnosti Pekinga ograničene. Oni ističu da se kineske banke i kompanije takođe plaše sekundarnih sankcija u slučaju poslovanja sa ruskim partnerima.

Peking je dosledno odbijao da rat u Ukrajini nazove ruskom invazijom, a kineski zvaničnici redovno ukazuju na širenje NATO-a na istok kao na osnovni uzrok sukoba.

Si je istakao potrebu da se podrže mirovni pregovori i ohrabrio dve strane da "nastave razgovore kako bi se došlo do mirnoh ishoda," navodi se u saopštenju.

Kina je ponovo pozvala obe strane da pokažu „maksimalnu uzdržanost“ kako bi sprečile ogromnu humanitarnu krizu i navela da je spremna da Ukrajini obezbedi dalje isporuke humanitarne pomoći. Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je prošle nedelje da su Kinezi "spremni da traže mirno rešenje" u diplomatskim pregovorima za okončanje rata.

Si je još jednom osudio sankcije Zapada tokom razgovora u utorak, upozoravajući da će one „prigušiti globalnu ekonomiju koju je pandemija već opustošila“.

"Ovo nije ni u čijem interesu. Moramo aktivno da zastupamo viziju zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive bezbednosti", rekao je Si, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG