Varhelji ponovio u EP da je 2021. izgubljena godina za BiH 1Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK / POOL

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji ponovio je danas da je 2021. bila izgubljena godina u Bosni i Hercegovini (BiH), jer nije došlo do napretka na evropskom putu.

On je u Evropskom parlamentu gde je na plenarnoj sednici održana rasprava o situaciji u BiH rekao da nije bilo pravog napretka na putu BiH ka EU u implementaciji ključnih prioriteta iako nije bila izborna godina, preneo je Radio slobodna Evropa.

„U stvari, videli smo rastuće podele koje su dodatno pogoršane nepriznavanjem novog visokog predstavnika (medjunarodne zajednice)“, ocenio je Varheji.

Komesar za proširenje je ponovo pozvao nadležne političare u Republici Srpskoj da hitno rade na deeskalaciji situacije, izbegavanju zapaljive retorike i vraćanju u državne institucije, te obezbedjivanju njihovog punog funkcionisanja.

Varhelji je takođe podsetio da je Evropska komisija protekle nedelje odobrila paket od 2,3 milijarde evra za Zapadni Balkan. Dva projekta koji prolaze kroz Republiku Srpsku podnela je i BiH, rekao je on.

„Komisija namerava da potpiše ove sporazume vredne 600 miliona tek po povratku punog funkcionisanja državnih institucija“, poručio je evropski komesar.

Svi evropski zastupnici koji su učestvovali na raspravi osudili su retoriku u Republici Srpkoj, a većina njih je upozorila da ne treba ignorisati situaciju u BiH naročito u kontekstu ruskog rata u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari