Derbi u mislima i mišićima 1foto: Marko Đoković/Starsport

Odigrao je partiju karijere Aleksa Avramović u poslednjem večitom derbiju, simultanku u drugom poluvremenu (31 poen) kakva se ne pamti u okršajima najvećih rivala, zbog čega će pažnja Partizanovih navijača posebno biti usmerena ka levorukom Čačaninu na večerašnjem gostovanju Lietkabelisu (18.00).

Posle mesec dana pauze, crno-beli u Litvaniji nastavljaju takmičenje u Evrokupu u želji da se zadrže u trci za Huventudom u borbi za lidersko mesto Grupe A na kraju uvodne faze.

Izvesno je da će se finale Evrokupa 11. maja odigrati na terenu bolje plasirane ekipe iz grupne faze takmičenja. Partizan na pet kola do kraja uvodnog dela ima dve pobede zaostatka u odnosu na lidera, Huventud. S tim u vezi, praktično nema više prava na grešku.

U Litvaniju je otputovao jutro nakon značajne pobede u večitom derbiju, prve ove sezone, pre svega na polju samopouzdanja (98:84). Pobedu nad Crvenom zvezdom, prvu posle dve godine posta, obeležio je Aleksa Avramović, minijaturama u drugom poluvremenu.

Reprezentativac Srbije je, pritom, ubacio i nestvarnih osam trojki u drugih 20 minuta i to na krajnje raznovrstan način i protiv različitih čuvara. Pet je postigao podižući se na šut iz driblinga, a tri iz mesta. U tim pokušajima, na Avramoviću su se promenila četvorica čuvara: Volters, Ivanović, Kalinić i na kraju Dobrić.

Utakmica u Litvaniji na progamu je manje od dva dana posle iscrpljujućeg derbija.

– Imamo iskustvo igranja na ovaj način, 48 sati posle odigrane utakmice i to nije nešto čega se rado sećamo. Igrali smo izvanrednu utakmicu protiv Hamburga, a onda dva dana nakon toga protiv Mege veoma slabo. Falilo je energije i to je ono o čemu ćemo razgovarati sa igračima na treningu. Da razmislimo ko su oni koji bi trebalo da počnu meč i da daju energiju da se odigra ponovo jedna dobra utakmica“, rekao je trener crno-belih Željko Obradović.

Partizan je ove sezone na skoru 2-4 na gostovanjima u Evrokupu i u seriji je od čak četiri poraza na poslednjih pet duela van Beograda u međunarodnom takmičenju.

Lietkabelis ne spada u grupu ekipa čiji su nastupi neuporedivo bolji kod kuće. Nenad Čanak u drugoj sezoni na klupi litvanskog kluba sasvim korektno vodi ekipu za koju nastupaju i Đorđe Gagić, odnosno Nikola Radičević. Lietkabelis je u seriji od sedam trijumfa na poslednjih osam utakmica, u poziciji da se u narednih pet kola izbori za plasman među četiri ekipe u Grupi A Evrokupa.

I u Beogradu su pokazali da imaju niz tehnički vrlo obučenih i iskusnih igrača, vrlo nadarenih u šutu i igri jedan na jedan. Od 2. februara i poslednjeg meča Evrokupa, imali su potpuni kontinuitet utakmica u domaćem šampionatu, plasiravši se, pritom u finale litvanskog kupa (izgubili ubedljivo od Žalgirisa).

Lietkabelis ima treću najbolju odbranu u čitavom Evrokupu i to bi trebalo da bude važno upozorenje za crno-bele. Korpulentni i iskusni Gediminas Orelik, kao i Karolis Giedraitis, uz Kalaickakisa jedini su igrači sa dvocifrenim prosečnim učinkom u međunarodnim okvirima.

Četvorica igrača šutiraju za tri poena preko 40 odsto. Na poslednjih pet utakmica, Lietkabelis je prosečno ubacivao više od 84 poena što je možda i najbolja ilustracija trenutne forme u kojoj se nalaze.

Odlični u šutu za tri

– Ekipa Lietkabelisa je igrala veoma dobro protiv nas u Beogradu. Oni su tim koji ima izvanredne šutere za tri poena, veoma pametno igraju u napadu, koriste taj kvalitet da su šuterska ekipa. Sem Gagića kada igra na petici, svi ostali visoki igrači šutiraju za tri poena. Taj segment igre treba da odlučimo, kako ćemo braniti njihovu ’pik end pop’ igru. To je nešto što je veoma važno – istakao je Željko Obradović pred put za Litvaniju.

Raspored i tabela

14. kolo

Grupa A

Lietkabelis – Partizan 18.00

sreda

Lokomotiva – Turk Telekom odloženo

Slask – Trento 18.45

Andora – Huventud 20.00

Metropolitan – Hamburg 20.30

Tabela: 1. Huventud 11-2, 2. Partizan 9-4, 3. Metropolitan 8-5, 4. Andora 7-6, 5. Lietkabelis 6-6, 6. Turk Telekom 6-7, 7. Hamburg 5-7, 8. Slask 2-10, 9. Trento 1-12… Lokomotiva 8-4.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari