Borel i Vang o Ukrajini: Saglasnost da se mora sprečiti velika humanitarna kriza 1Žozep Borelj Foto: Beta/ AP/ Olivier Hoslet

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i šef kineske diplomatije Vang Ji razgovarali su o situaciji u Ukrajini i saglasili se da se mora sprečiti humanitarna kriza velikih razmera, kao i da će nastaviti razgovore narednih dana u očekivanju samita EU-Kina koji je zakazan za 1. april.

Kako je saopšteno iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) posle jučerašnjeg telefonskog razgovora, Borel je kineskom ministru preneo zahvalnost za poziciju Kine u Savetu bezbednosti UN i Generalnoj skupštini koja ukazuje na podršku teritorijalnom integritetu, suverenitetu zemalja i nepovredivosti granica, kao i za spremnost Kine da podrži prekid neprijateljstava i dijalog.

On je zatražio od kineskog kolege da podrži uspostavljanje humanitarnih koridora, da omogući evakuaciju civilnog stanovništva

Borel je ukazao na apsolutnu potrebu da se neprijateljstva odmah prekinu osvrnuvši se na najveći broj izbjeglica u Evropi od Drugog svetskog rata i neprihvatljivo ciljanje i patnju civilnog stanovništva, uključujući teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Kako je prenela kineska agencija Sinhua, Vang je rekao da je Kina spremna da kontinuirano igra konstruktivnu ulogu u okviru svojih mogućnosti u deeskalaciji situacije u Ukrajini, dodajući da se nada da će EU u budućnosti imati sveobuhvatan i iskren dijalog sa Rusijom o evropskim bezbednosnim pitanjima i da će formriati uravnotežen, efikasan i održiv evropski bezbednosni mehanizam u skladu sa principom „nedeljivosti bezbednosti“.

Vang je rekao i da Kina žali zbog činjenice da je situacija u Ukrajini došla do ove faze, dodajući da sankcije neće rešiti probleme, a da će eskalacija sankcija samo dodatno zakomplikovati i pojačati situaciju.

„Sada je glavni prioritet izbegavanje humanitarne krize“, rekao je Vang, dodajući da je Kina „javno iznela inicijativu od šest tačaka za sprečavanju humanitarne krize u Ukrajini, usmerenu prevashodno na promovisanje sinergije u međunarodnoj zajednici kako bi se izbeglo dalje pogoršanje humanitarne situacije u Ukrajini“.

Ovo je bio drugi razgovor Borela i Vanga od početka vojne invazije Rusije na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari