U Zaječaru otvoren "Osmomartovski bazar": Najšarenija tezga iz Pirota 1

Danas je u Zaječaru, na Trgu oslobođenja, otvoren Osmomartovski bazar, u organizaciji Turističke organizacija grada Zaječara, koji se organizuje povodom obeležavanja 8. marta – Međunarodnog dana žena.

Po hladnom i vlažnom vremenu, oko pedesetak izlagača predstavlja svoje proizvode na tradicionalnom Osmomartovskom bazaru u gradu na Timoku.

Među izlagačima ima i ljudi iz Novog Sada, Čačka, Leskovca, Kraljeva, Pirota i mnogih drugih gradova iz cele Srbije. Na prodajnim tezgama mogu se naći meso, suhomesnati proizvodi, med i proizvodi od meda, slike, igračke, ali i unikatni ručni radovi.

Među brojnim izlagačima, razgovarali smo sa Draganom Panićem iz Pirota, koji prodaje čuvene Pirotske ćilime i koji je stalni gost Zaječara.

„Ime moje radionice je „Ćilim“ i bavimo se preradom vune i izradom Pirotskog ćilima. Od samog početka ove manifestacije ja sam tu. Mislim da već ima sedam godina. Istočna Srbija je tradicionalno kao i Pirot, u korišćenju prirodnih materijala i negovanju starih zanata, veoma poznata“, kaže naš sagovornik.

Naš sagovornik kaže da su prijatelji iz Zaječara jedva dočekali da on opet dođe, pošto šarenilo njegovog štanda privlači ljude.

U Zaječaru otvoren "Osmomartovski bazar": Najšarenija tezga iz Pirota 2
Foto: M.S.

Prema njegovim rečima cena kvadratnog metra Pirotskog ćilima iznosi 35.000 dinara i da, možda, cena izgleda visoka, ali koliko vremena i energije se uloži u njegovo pravljenje, ovo je po njemu niska cena.

Pored ćilima, na njegovom štandu prodaju se i domaće kiflice, ajvar, kolači, rolati, i još puno toga.

Osmomartovski bazar u Zaječaru traje do srede, 9. marta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari