Počinje Veliki post

Lokalne vesti - Ponedeljak 07.03.2022 - 10:34

Pravoslavni vernici danas obeležavaju početak Vaskršnjeg posta.

FOTO: S.Tasić/OK Radio FOTO: S.Tasić/OK Radio

Na kraj ovog posta, nadovezuje se post Strasne sedmice, tako da je ukupno vreme trajanja posnog perioda 48 dana, te je ovo najduži post u toku godine, i završava se praznikom Vaskrsenja.

Naziva se još i Veliki post, zbog posebne važnosti, ali i dužine trajanja, a Časni post, zato što obuhvata vreme stradanja Hristovog i njegovog razapinjanja na Časni krst, i Velika četrdesetnica, jer je ukupno trajanje posta četrdeset dana.


Četrdesetnica je ustanovljena od strane Crkve radi podražavanja 40-dnevnog posta i molitve Isusa Hrista posle svoga krštenja, udaljivši se u pustinju - pred svoje stupanje na propoved Jevanđelja.

Vernici koji poste ceo post trebalo bi da poste na vodi, osim subotom i nedeljom, kada se dozvoljava post na ulju i konzumiranje vina. Takođe, na praznik Blagovesti i Cveti, može da se jede riba.


Prva sedmica Velikog posta zove se i Čista, jer se za vreme nje oplakuju gresi.

Crkva uči vernike da se odreknu greha i samopregorom uzdržavanja dođu do spasenja i večnog života.

Tokom ove sedmice, preporučuju se post i molitva, pokajanje, duhovni podvizi.


Podsećamo da ove godine pravoslavni vernici proslavljaju Varskrs 24. aprila, po novom kalendaru.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: