Najnovije vesti
Vesti Društvo
"POKLADNI MASKENBAL" Strašne maske i vatra oterali oblake i hladnoću iz Svilajnca na tradicionalnoj manifestaciji (VIDEO)

"POKLADNI MASKENBAL" Strašne maske i vatra oterali oblake i hladnoću iz Svilajnca na tradicionalnoj manifestaciji (VIDEO)

U Svilajncu je održan tradicionalni "Pokladni maskenbal", manifestacija koja je po trinaesti put okupila veliki broj učesnika i posetilaca. Ideja organizatora je očuvanje drevne narodne tradicije kojom se na simboličan način, maskiranjem, obeležava Bela nedelja i početak velikog posta.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
poklade Foto: screenshot
poklade

Nakon paljenja pokladne vatre i posluženja na Trgu Stevana Sinđelića, šarena maskirana povorka prošetala je ulicama Svilajnca do Prirodnjačkog centra Srbije.

Pročitajte još

Lokalna samouprava je za pokladare organizovala bogat zabavni program u kom su nastupile Leontiona, Ivana Peters i Darija Vračević, predstavljene su najzanimljivije maske, a prisutne su uveselili i brojni animatori, žongleri, štulari…

Uprkos veoma niskoj temperaturi, i ovogodišnji svilajnački karneval pokazao je da je manifestacija svake godine privlači pažnju i posetioce iz cele Srbije.

Da podsetimo, Bele poklade obeležavaju se dan pred početak Vaskršnjeg posta i u više krajeva Srbije karakterišu ih raznoliki običaji.