06. mart  2022. 15.38  →  23.36 | Izvor: Tanjug

Koalicija oko SDS predala listu za parlamentarne izbore

BEOGRAD -

Koalicija oko Socijaldemokratske stranke predala je danas Republičkoj izbornoj komisiji listu kandidata za parlamentarne izbore "Boris Tadić - Ajmo ljudi".

Predstavnici koalicije predali su RIK-u više od 11.000 potpisa građana.

Tadić je posle predaje liste rekao novinarima da stvari u Srbiji moraju da se ubrzano menjaju da bi se, kaže, izbegao ''ne samo politički, već i socijalni kolaps''.

Dodao je da lista, čiji je nosilac, objedinjuje ogromno političko iskustvo bez kojeg, kaže, nije moguće donositi prave odluke u kritičkim momentima kao što je rat u Ukrajini.

Naglasio je da je veoma važno da Srbija zadrži principijelnu poziciju i ne podrži raspad Ukrajine, ali i da učini sve da održi prijateljske veze i sa Rusijom i sa Ukrajinom.

''To neće biti nimalo lako, potrebni su velika politička mudrost i vrhunsko političko umeće'', rekao je Tadić.

Naveo je da se ta koalicija snažno zalaže za članstvo Srbije u EU imajući, kaže, u vidu i slabosti te zajednice, ali i da trenutno nema boljeg prostora za život od EU.

Kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije ''Boris Tadić - Ajmo, ljudi" Duško Vujošević rekao je da je Srbiji potrebna promena vlasti i da ''to nije potrebno da se dokazuje svima koji su slobodni i u stanju da razmišljaju''.

Kandidat za premijera te koalicije Goran Radosavljević najavio je da će u središtu kampanje te koalicije biti ekonomija, boljitak građana i kako da se ''za tri-četiri godine dostigne prosečan dohodak EU''.

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan kazao je da nijedna država ne može da bude uspešna ukoliko nema demokratije i ukoliko ne postoje pravila igre i dodao će se ta koalicija boriti da se Srbija vrati na pravi put - evropski.

Stefan Novaković iz pokreta ''1 od 5 miliona'' rekao je da je Srbiju u poslednjih 10 godina napustilo 500.000 ljudi i da iz zemlje odlaze mladi, zanatlije, medicinske sestre, doktori, naučnici...

''U svetu 42.000 Srba radi na ključnim pozicijama u međunarodnim kompanijama. Želimo ih vratimo da nam pomognu svojim znanjem i iskustvom, da svet dovedemo u Srbiju i da Srbija bude centar Evrope'', poručio je Novaković.

Predstavnici koalicije "Boris Tadić - Ajmo ljudi" predali su danas i Gradskoj izbornoj komisiji listu kandidata za odbornike Grada Beograda.

Koaliciju "Boris Tadić - Ajmo, ljudi" čine Socijaldemokratska stranka, Nova stranka, pokret Jedan od pet miliona, pokret Tolerancija, Ujedinjeni pokret zelenih Srbije, Stranka Crnogoraca i Bošnjačka građanska stranka.

Tagovi