01. mart  2022. 10.26  →  15.42 | Izvor: Tanjug

Jutjub blokirao kanale RT-a i Sputnjika u Evropi

NJUJORK, MOSKVA -

Video servis "Jutjub" je blokirao kanale ruskih državnih medija RT-a i "Sputnjika" širom Evrope zbog situacije u Ukrajini, saopštila je danas ta kompanija koja je u vlasništvu američkog tehnološkog giganta "Gugla".

Rečeno je i da takva odluka odmah stupa na snagu, prenosi agencija Rojters.

"Biće potrebno vreme da se naši sistemi u potpunosti preoblikuju. Naši timovi nastavljaju da prate situaciju danonoćno kako bi preduzeli brzu akciju", naveo je portparol "Jutjuba" u saopštenju.

Društvena mreža Instagram je blokirala sve naloge TV kanala RT u 27 evropskih zemalja, saopšteno je danas u sedištu ruskog medija RT.

Kanal RT je objavio kopiju pisma Instagrama u kojem se navodi da je RT blokiran u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Grčkoj, Irskoj, Italiji, Letoniji, Litvaniji, Luksemburgu, Holandiji, Poljskoj, Portugaliji, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji, Španiji, Švedskoj, Češkoj, na Kipru i Malti, prenosi TASS.

Takve mere su usledile nakon sličnih akcija "Fejsbukove" matične kompanije "MetaPlatforms ", koja je saopštila juče da će ograničiti pristup televizijskoj mreži RT i novinskoj agenciji "Sputnjik" na svojim platformama širom Evropske unije.

I kompanija "Tviter" je najavila da će smanjiti vidljivost tvitova koji sadrže informacije ruskih medija koji su pod kontrolom države.