Vlasnik Sberbanke u Srbiji od sutra je AIK banka

AIK banka zaključila je danas sa Narodnom bankom Srbije (NBS) ugovor o sticanju akcija Sberbank Srbija po osnovu kojih će steći 100 odsto vlasništva u toj banci, saopštila je večeras NBS.
Tom promenom Sberbanka Srbija, kako je navedeno, prestaje da bude deo bankarske grupe na čijem čelu je Sberbank Europe AG, Beč, Austrija i postaje deo domaće bankarske grupe.
 
"Imajući u vidu novonastale okolnosti koje se odnose na poslovanje dosadašnjeg akcionara iz Evropske unije, NBS je donela rešenje o pokretanju postupka restrukturiranja Sberbanke čime je omogućeno da NBS neposredno proda njene akcije", navedeno je u saopštenju.
AIK banka, kako je navedeno, ovim sticanjem povećava svoje tržišno učešće i postaje jedna od najvećih banaka u zemlji.

 
"Transakcija prebacivanja akcija Sberbanke u vlasništvo AIK banke realizovaće se sutra tokom prepodneva", navedeno je u saopštenju.
 
NBS je istakla da je je "Sberbanka visoko kapitalizovana i veoma likvidna banka, koja nema niti će imati poteškoća u izvršavanju svojih obaveza i čiji klijenti nemaju razloga za brigu, a prodajom banke klijenti Sberbank Srbija postaju deo jake domaće bankarske grupe".
  • Radoman

    02.03.2022 00:11
    Probijamo ničim izazvane sankcije!
  • Куп је битан

    01.03.2022 22:47
    Мало подсећање за "стручњаке за банкарство". Да АИК банка није извршила преузимање о којем се прича већ месецима, Сбербанка би највероватније банкротирала. То би буџет Србије коштало неколико стотина милиона евра зато што држава гарантује за улоге до 50 хиљада евра. О паници коју би нагло повлачење депозита из Сбербанке изазвало, да не говоримо.
  • Pićuka@

    01.03.2022 17:01
    Kako brzo prodalo? O ovoj akviziciji se znalo i pisalo po medijima u zadnjih godinu dana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.