Svet

Ponedeljak, 28.02.2022.

19:43

EU zvanično usvojila novi paket mera protiv Rusije

Savet EU danas je i zvanično usvojio navi paket sankcija za koji se u Briselu ocenjuje da će nametnuti ”teške posledice Rusiji” zbog njenih akcija u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

EU zvanično usvojila novi paket mera protiv Rusije
Ilustracija: Depositphotos/ruskpp

U saopštenju Saveta EU navodi se da su usvojene i dve mere pomoći u okviru Evropskog mirovnog fonda koje će ”doprineti jačanju sposobnosti i otpornosti ukrajinskih oružanih snaga u odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje i zaštiti civilnog stanovništva od tekuće vojne agresije”.

"Mere pomoći, ukupne vrednosti pola miljarde evra finansiraće nabavku opreme i zaliha ukrajinskih oružanih snaga, uključućiujući - po prvi put - ubojitu opremu”, navodi se u tesktu saopštenja.

Savet EU je usvojio i odluku o tome da se na teritoriji EU uskrate dozvole za sletanje, poletanaje ili preletanje aviona kojim upravljaju ruski avio-prevoznici, uključujćii bilo koji registrovani avion u Rusiji ili neruski registrovani avion koji kontroliše rusko pravno ili fizičkog lice.

”Biće zabranjeno obavljanje transakcija sa Ruskom centralnom bankom ili bilo kojim pravnim licem, entitetom ili telom koje deluje u ime ili po nalogu Ruske centralne banke”, navode u Savetu EU.

Savet EU još jednom zahteva od Rusije da odmah prekine svoje vojne akcije, bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa teritorije cele Ukrajine i u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Istovremeno, Ruisja i oružane formacije koje podržava Rusija se pozivaju da poštuju međunarodno humanitarno pravo i prekinu svoju kampanju dezinformacija i sajber napade.

”Upotrebi sile i prinudi za promenu granica nema mesta u 21. veku. Tenzije i sukobe treba rešavati isključivo dijalogom i diplomatijom”, zaključuju u Savetu EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

14 h

Podeli: