Potonule akcije BP-a: Britanci se povlače iz Rosnjefta - ceh 25 milijardi dolara?

Akcije Britiš petroleuma (BP) zabeležile su danas najveći pad u poslednja tri meseca

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2022.

12:22

Potonule akcije BP-a: Britanci se povlače iz Rosnjefta - ceh 25 milijardi dolara?
Foto: Epa/FACUNDO ARRIZABALAGA

Do sunovrata vrednosti deonica je došlo usled tržišnih procena da su male šanse da će naći kupca za vlasnički udeo u Rosnjeftu koji je kompanija odlučila da proda.

Ovaj naftaš sa sedištem u Londonu već je upozorio da bi mogao da pretrpi finansijski udarac od čak 25 milijardi dolara zbog napuštanja poslovanja u Rusiji, zbog odluke Moskve o napadu na Ulrajinu, prenosi "Blumberg".

Akcije BP-a su pale u jednom trenutku tokom današnjeg trgovanja za čak 7,3 posto, a prema poslednjim podacima se na berzi u Londonu trguju po ceni od 3,53 funte, odnosno u padu za 6,5 procenata, čime je zbrisana otprilike polovina njihovog rasta u ovoj godini.

Nekoliko analitičara procenjuje da je finansijski udar u tom obimu najverovatniji ishod, zbog oštrih ekonomskih sankcija koje je Zapad uveo Rusiji.

"S obzirom na okolnosti i rusku agresiju u Ukrajini, pronalaženje kupca može biti veoma teško. Kako trenutno stoje stvari "verovatniji je otpis, mada se situacija brzo menja“, kaže za "Blumberg" analitičar Banke Santander Džejson Keni.

Neočekivana odluka BP-a o izlasku iz vlasništva Rosnjefta doneta je u nedelju i najnoviji je znak koliko su daleko zapadne sile spremne da idu da bi kaznile ruskog predsednika Vladimira Putina, dodaje njujorška agencija.

BP posluje u Rusiji tri decenije i pre samo nekoliko nedelja je uporno branio svoje prisustvo u toj zemlji. Međutim, kompanija se našla pod velikim pritiskom vlade Ujedinjenog Kraljevstva zbog saveza sa Rosnjeftom, napominje se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: