Svet

Ponedeljak, 28.02.2022.

17:19

Putinov odgovor na sankcije Zapada

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o primeni specijalnih ekonomskih mera protiv SAD i država koje si um se pridružile.

Izvor: B92.net, Sputnjik

Putinov odgovor na sankcije Zapada
Foto: Epa/MAXIM SHIPENKOV

Navedene mere se primenjuju u cilju zaštite nacionalnih interesa Rusije, prenosi Sputnjik.

Mere predviđaju:

- Učesnici u spoljnoekonomskoj delatnosti se obavezuju da prodaju 80 odsto deviznih sredstava dobijenih iz inostranstva od 1. januara ove godine. Pravilo se odnosi i na sredstva koja su već akumulirana – moraju se prodati u roku od tri dana;

- zabranjeno je devizno poslovanje davanjem deviza od strane rezidenata u korist nerezidenata po ugovorima o kreditu;

- rezidenti više neće moći da uplaćuju stranu valutu na svoje račune otvorene u bankama i organizacijama u inostranstvu, kao ni da uplaćuju novac bez otvaranja bankovnog računa korišćenjem elektronskih sredstava plaćanja koji su na raspolaganju stranim davaocima usluga u sferi platnog prometa (misli na banke);

- Pored toga, javna akcionarska društva će do 31. decembra ove godine moći da kupuju svoje plasirane akcije (osim kupovine plasiranih akcija u cilju smanjenja njihovog ukupnog broja) pod određenim uslovima;

Navedene mere se primenjuju u cilju zaštite nacionalnih interesa Rusije.

U međuvremenu, Britanija je uvela sankcije protiv banke VEB, banke "Otkritije" i Sovkombanke.

Veliki broj zemalja Zapada uveo je sankcije Rusiji, čak i neke od kojih se to možda nije očekivalo, a ove mere Rusije trebalo bi da ublaže finansijske probleme koji su nastali usled ekonomskog izopštavanja Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Aktuelno

Kada će odzvoniti preskupim kvadratima?

Stambena kriza u grupi velikih ekonomija otežaće povećanje ponude cenovno dostupnog stambenog prostora u idućim godinama i vlade moraju preduzeti odlučnije mere kako bi rešile problem, pokazala je Rojtersova anketa među stručnjacima za sektor nekretnina.

14:53

1.6.2024.

1 d

Podeli: