Rusija uložila veto na rezoluciju UN da se prekine invazija na Ukrajinu, Kina uzdržana

Rusija je sinoć na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija stavila veto na Rezoluciju o Ukrajini, a Kina je bila uzdržana.

Za osudu akcija Rusije glasali su – SAD, Velika Britanije, Francuska, Norveška, Irska, Albanija, Grčka, Gabon, Meksiko, Brazil, Gana, Kenija. Uzdržani su bili i Indija, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Sednica SB UN imala je samo jednu tačku – glasanje o rezoluciji o Ukrajini, a predsedavala je Rusija.
Dokument oštro osuđuje agresiju, traži da Rusija prizna suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine i povuče svoje snage iz te zemlje, javila je Hrvatska radio-televizija.
 
Rusija kao stalna članica ima pravo veta i očekivalo se da blokira rezoluciju, kao i da 11 od 15 članica glasa za taj dokument.
 
Dokument bi trebalo da ide pred Generalnu skupštinu UN-a gde velike sile nemaju pravo veta i očekuje se da dokument bude izglasan.
 
Savet bezbednosti sastao se povodom vojnog napada Rusije na Ukrajinu.
  • Nikola

    26.02.2022 12:11
    NS @ Ko da je izbaci? Nije vam to jadna Srbija iz 1999. Nema te sile koju Rusija nece upotrebiti u nuznoj samoodbrani. Zivim da dozivim propast i unistenje zapada, makar to bilo poslednje i meni i mojoj porodici.
  • SSS

    26.02.2022 11:10
    Hoce li slinavi da se oglasi ili mu treba jos 48 sati
  • NS

    26.02.2022 10:49
    Pod hitno izbaciti Rusiju iz UN..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.