Petak, 25.02.2022.

09:44

Turisti koji 'nemaju želudac' za Firencu: Sve počinje mučninom, a postoji poseban okidač FOTO

Pogled na velika dela Mikelanđela, Botičelija, Leonarda da Vinčija, Karavađa nekim ljudima izaziva jaku fizičku reakciju.

Izvor: Jutarnji list

Turisti koji 'nemaju želudac' za Firencu: Sve počinje mučninom, a postoji poseban okidač FOTO
Foto: Shutterstock/Catarina Belova

Počelo je s mučninom u želucu, grčevima, nakon čega je srce počelo ubrzano da lupa, kolena da klecaju, a dlanovi da se znoje.

Tako Stendalov sindrom opisuju oni koji su ga doživeli, a ovaj neobični poremećaj događa se isključivo posetiocima Firence, italijanskog bisera u srcu slikovite Toskane.

Pogađa barem jednog posetioca svake godine, a izaziva ga preplavljenost emocijama prilikom susreta s velikim umetničkim delima kojima se ovaj grad ponosi.

Italijanski turistički grad zabranio šetnju
Obilazak Galerije Ufici, susret uživo s Mikelanđelovim Davidom, Botičelijevim Rođenjem Venere, Karavađovom Meduzom… Sve to nekim ljudima može biti previše i na svu tu lepotu reaguju doslovno fizičkom reakcijom nalik na ozbiljnu bolest.

A ta reakcija ima ime i prepoznata je kao psihijatrijski poremećaj: Stendalov sindrom. Reč je o psihosomatskom stanju koje se pojavljuje pri izloženosti bogatoj kulturnoj baštini koja se može videti u Firenci. Ime je dobio po francuskom piscu Mari-Anri Belu, koji je poznat pod pseudonimom Stendal.

Tri zanimljive rute za obilazak Italije automobilom FOTO

On je 1817. godine svoju posetu Toskani ovako zabeležio: "Bio sam u svojevrsnoj ekstazi od same ideje da sam u Firenci. Uhvatilo me žestoko lupanje srca… Izvor života je presušio u meni i hodao sam u stalnom strahu da ne padnem na zemlju."

Sindrom je službeno klinički opisan kao psihijatrijski poremećaj 1989. godine, a to je učinila Gracijela Magerini, psihijatrica u firentinskoj bolnici Santa Marija Nuova. Ona je proučavala 106 pacijenata, sve su bili turisti, koji su iskusili vrtoglavicu, ubrzano lupanje srca, halucinacije i slabost prilikom gledanja skulptura i slika velikana kao što su Mikelanđelo i Botičeli.

"Masovni udar" turista biće rešen – cela Toskana postaje muzej
To se događa 10 do 20 puta godišnje i pogađa ljude koji su i inače osetljiviji, kao i one koji su možda ceo život čekali i veselili se da jednog dana posete Toskanu.

Čak i mimo onih koji završe u bolnici, prizori ljudi koji pred velikim delima počnu da plaču gotovo su uobičajeni.

Poseban je okidač, čini se, Botičelijevo Rođenje Venere. Pred tim je remek-delom najmanje jedna osoba doživela epileptični napad, a jedan je gospodin doživeo i srčani udar. Njega su Stendalovom sindromu tada pripisali italijanski mediji, koji su ceo poremećaj predstavili kao nešto romantično. No, lekari upozoravaju da on to nipošto nije.

Čarobni predeli Toskane: Svi kažu jedno – morate ih obići! FOTO
Štaviše, upozoravaju da možda opčinjenost umetnošću nije poremećaj sam po sebi, već da preplavljenost osećanjima pokreće neke reakcije u telu za koje je ono već imalo predispozicije, poput slabog srca.

Napominju i da se ovakvo nešto možda događa i u drugim mestima s mnogo umetničkih dela, samo to još niko nije povezao, zabeležio i registrovao kao poremećaj

Firenca se protiv nesavesnih turista bori crevom za vodu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

17 h

Podeli: